Šverc kraljevskim kobrama skrivenim u limenkama čipsa

Fotografija: United States Attorney's Office Central District Of California.

Svjetska poštanska konvencija zabranjuje slanje živih životinja poštom. Trgovina egzotičnim ljubimcima sve je učestalija jer donosi veliki profit. Ona uzrokuje niz problem poput ugrožavanja biološke raznolikosti, dodatno negativno utječe na smanjivanje broja životinjskih vrsta koje su velikim dijelom pred izumiranjem. Tu je i etičko pitanje, vezano uz patnju koje životinje prolaze u ilegalnim transportima jer velik broj njih ne preživi put do odredišta. Jedan takav bizaran, ali ujedno dosjetljiv, primjera “šverca” ugroženim vrstama, koji se zbio 2017. godine, donosimo u tekstu koji slijedi.

Umjesto droge u limenkama je bilo iznenađenje

Rodrigo Franco (34), automehaničar iz Kalifornije je uhićen nakon što je otvaranje poštanskog paketa upućenog na njega, pokazalo da su limenke čipsa u paketu sadržavale skrivene, ni više ni manje nego, kraljevske kobre. Franco je odmah uhićen u svom domu u Los Angelesu i optužen za ilegalnu trgovinu ugroženim vrstama. Švercane zmije su bile dugačke svaka oko pola metra, a paket je otvoren i pregledan jer su službenici posumnjali da nešto s tim paketom nije u redu. Naravno, nisu ni sanjali da će u konzervi naći zmije, bili su gotovo sigurni da je unutra droga pristigla iz Hong Konga.

“Strastveno” pismo sucu

Fedralni agenti zaplijenili su zmije i napravili pretres njegova doma, u kojem su našli brojne zaštićene životinje poput krokodila, aligatora i drugih životinja. Franco je priznao američkoj Službi za ribu i divlje životinje da je već uvezao 20 kraljevskih kombri, ali, navodno, su sve umrle u tranzitu. Dvije od tri kobre su zapljenjenje i odvezene u zoološki vrt u San Diegu, dok je treća umrla, vjerojatno, od stresa u transportu. Švercer Franco je za ovaj čin krijumčarenja dobio od mogućih 20 godina zatvora, pet mjeseci zatvorske kazne plus dvije godine uvjetne osude. Na takvu je minimalnu zatvorsku kaznu moguće utjecalo i njegovo pismo sucu u kojem je optuženik pojasnio da su gmazovi njegova velika stras. S obzirom da nije samo kupovao već i prodavao ugrožene životinje, očito je u pitanju strast obilježena dolarima kako prema ovim tako i drugim životinjama. Utješno je što je sudac tražio da osuđenik plati 4500 američkih dolara kazne.


“Lupkanje po prstima”, ali i novčana kazna

Osim što kraljevskim kobrama prijeti izumiranje, njihov otrov može ubiti odraslu osobu u roku od 30 minuta ako nema dostupnog antidota. U vrijeme kada je Franco primio pošiljku, u Los Angelesu nije bilo protuotrova za ugriz kraljevske kobre, kako su naveli tužitelji tijekom suđenja. Zatvorska, i kasnije dodjeljena mu utješna kazna, mogu se tretirati kao “lupkanje po prstima”, a nije daleko ni novčana kazna koja vjerujemo neće Franca odvratiti od ilgalne trgovine egzotičnim životinjama. Cijene kobri na ilegalnom tržištu se kreću od 300 do 1000 američkih dolara, tako da Franco je na gubitku, ali će taj gubitak nadoknaditi nekom novom uspješnom pošiljkom. Samo strože kontrole i adekvatne kazne, poput primjerice velikih novčanih sankcija, mogu smanjenjiti ilegalnu trgovinu životinjama.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari