Šverc kraljevskim kobrama skrivenim u limenkama čipsa

Svjetska poštanska konvencija zabranjuje slanje živih životinja poštom. Trgovina egzotičnim ljubimcima sve je učestalija jer donosi veliki profit. Ona uzrokuje niz problem poput ugrožavanja biološke raznolikosti, dodatno negativno utječe na smanjivanje broja životinjskih vrsta koje su velikim dijelom pred izumiranjem. Tu je i etičko pitanje, vezano uz patnju koje životinje prolaze u ilegalnim transportima jer velik broj njih ne preživi put do odredišta. Jedan takav bizaran, ali ujedno dosjetljiv, primjera “šverca” ugroženim vrstama, koji se zbio 2017. godine, donosimo u tekstu koji slijedi.

Umjesto droge u limenkama je bilo iznenađenje

Rodrigo Franco (34), automehaničar iz Kalifornije, je uhićen nakon što je otvaranje poštanskog paketa adresiranog na njega pokazalo da su u paketu bile limenke čipsa koje su sadržavale skrivene, ni više ni manje negoli, kraljevske kobre. Franco je odmah uhićen u svom domu u Los Angelesa i optužen za ilegalnu trgovinu ugroženim vrstama. Švercane zmije su bile dugačke svaka oko pola metra, a paket je otvoren i pregledan jer su službenici posumnjali da nešto s tim paketom nije u redu. Naravno, nisu ni sanjali da će u konzervi naći zmije, bili su gotovo sigurni da je unutra droga pristigla iz Hong Konga.

“Strastveno” pismo sucu


Fedralni agenti zaplijenili su zmije i napravili pretres njegova doma, u kojem su našli brojne zaštićene životinje poput krokodila, aligatora i drugih životinja. Franco je priznao američkoj Službi za ribu i divlje životinje da je već uvezao 20 kraljevskih kombri, ali, navodno, su sve umrle u tranzitu. Isto tako je priznao da je slao u Hong Kong zaštićene kornjače. Dvije od tri kobre su zapljenjenje i odvedene u zoološki vrt u San Diegu, dok je treća umrla, vjerojatno, od stresa povezanog s putovanjem. Švercer Franco je za ovaj čin krijumčarenja dobio od mogućih 20 godina zatvora, pet mjeseci zatvorske kazne plus dvije godine uvjetne osude. Na takvu je minimalnu zatvorsku kaznu moguće utjecalo i njegovo pismo sucu u kojem je optuženik pojasnio da su gmazovi njegova velika stras. S obzirom da nije samo kupovao već i prodavao ugrožene životinje, očito je u pitanju strast obilježena dolarima kako prema ovim tako i drugim životinjama. Utješno je što je sudac tražio da osuđenik plati 4500 američkih dolara kazne.

“Pucketanje po prstima”, ali i novčana kazna

Osim što kraljevskim kobrama prijeti izumiranje, njihov otrov može ubiti odraslu osobu u roku od 30 minuta ako nema dostupnog antidota. U vrijeme kada je Franco primio pošiljku, u Los Angelesu nije bilo protuotrova za ugriz kraljevske kobre, kako su naveli tužitelji tijekom suđenja. Iako se zatvorska, i kasnije dodjeljena mu utješna kazna, mogu tretirati kao “packa po prstima”, novčana kazna je nešto zbog čega će se Franco vjerojatno predomisliti po pitanju daljnjeg bavljanje ovim poslom. Cijene kobri na ilegalnom tržištu se kreću od 300 do 1000 američkih dolara, tako da je Franco na gubitku. Samo strože kontrole i adekvatne kazne, poput primjerice velikih novčanih sankcija, mogu u ovom trenutku utjecati na smanjenje ilegalne trgovine životinjama.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari