Surovo ubio obitelj pa iščezao na 18 godina – pronašli ga zahvaljujući popularnoj TV emisiji!

John List (1925. – 2008.) dugo je vremena proveo na listi najtraženijih zločinaca u Americi. Okrutan koliko i lukav, ubio je vlastitu obitelj a potom pronašao način da izbjegne policijsku identifikaciju – na slobodi je ostao osamnaest godina nakon počinjenja stravičnog zločina. Bit ćete u šoku kad doznate zašto je presudio najmilijima!

No, počnimo ispočetka! John List rođen je u luteranskoj obitelj u Michiganu. Susjedi su ga smatrali uzornim djetetom, a taj imidž će ga pratiti sve do uhićenja. Bio je u vojsci, završio fakultet… Sve u svemu, radilo se o pametnom čovjeku. Dok je bio u vojsci, upoznao je Helen Morris Taylor, koja je imala kćer Brendu iz prvog braka. Nakon kratkog poznanstva, par se 1951. godine vjenčao. Je li bilo istine u tračevima da je Helen alkoholičarka i da se ona i muž često svađaju, teško je reći, no ono što je sigurno obilježilo život ove obitelji bilo je učestalo seljakanje. Posljednje mjesto na kojem su Listovi živjeli, zajedno s Johnovom majkom, bio je New Jersey, gdje je glava obitelji dobila posao u banci. U međuvremenu, John i Helen su dobili troje djece, a Brenda se udala i otišla iz kuće. Tada su se preselili u prelijepu viktorijansku kuću Breeze Knoll.

Izvana se sve činilo idealnim: ljupka obitelj, dobri poslovi, divan dom… Ali, malo tko je znao pravu istinu. John nije imao prijatelja, bio je autsajder i čudak te bi svaki posao izgubio nakon kratkog vremena – upravo zato se obitelj tako često i selila. Ponovilo se to i u banci, no ovaj put nikome nije rekao da je dobio otkaz. Svako jutro, pozdravio bi se s obitelji i zaputio ka željezničkoj stanici, praveći se da odlazi na posao. Bližnjima je lagao mjesecima. Stres se nakupljao, a s njime i računi. Znao je da će istina brzo isplivati na vidjelo, da će svi shvatiti kako nije faca u bankarskom svijetu, kako je tvrdio, već propali slučaj. I tada je stvorio plan.

Dana 9. studenog 1971. godine, djeca su otišla u školu, a u kući su ostale Johnova supruga i majka. On, koji se i tog jutra pretvarao da je otišao na posao, ušuljao se kroz ulazna vrata i obje ih hladnokrvno upucao. Kad se dvoje djece vratilo iz škole, i njih je na jednak način smaknuo. Tada je otišao do banke, zatvorio svoj i majčin račun te preuzeo novac. Nažalost, njegovu ubojitom pohodu tu nije bio kraj. Otišao je po sina u srednju školu i dovezao ga kući. Kad je nesretni tinejdžer izlazio iz automobila, pucao mu je u glavu.


Znajući da će postati glavni osumnjičeni, John je odlučio postati netko drugi. Nazvao je škole koje su njegova djeca pohađala, objasnivši kako ova neko vrijeme neće dolaziti na nastavu, budući da obitelj planira poduži boravak kod Heleninih roditelja. Mrtva tijela je prebacio u najveću prostoriju u domu, plesnu dvoranu, te pojačao njeno hlađenje. Nadalje, izrezao je sebe iz svih obiteljskih slika: ako policajci budu pravili potjernicu, rezonirao je, neće imati njegovu fotografiju. Potom je otkazao dostavu pošte i mlijeka u kuću, pojačao radio, upalio sva svjetla i jednostavno nestao.

Smatrajući se uzornim luteranom, napisao je pismo u kojemu je sve priznao. Nakon mnogo godina, bit će pronađeno u njegovu pisaćem stolu. U njemu, otkrio je svoje bizarne motive. S jedne strane, tvrdio je kako je, ubijajući obitelj, želio spasiti njihove duše od grijeha. Naveo je jedan od tih grijeha – kći mu je željela postati glumicom, što je za Johna predstavljalo vulgarnost i sve zamislive poroke. S druge strane, napisao je kako ih je želio spasiti od poniženja, nakon što im oduzmu dom i kad izađe na vidjelo da je njihov hranitelj čisti promašaj.

Tijela Listovih žrtava pronađena su mjesec dana nakon ubojstva. Kako obitelj nije bila društvena, toliko je bilo potrebno susjedima da shvate kako nešto nije u redu i pozovu policiju. Detektivi su znali tko je počinitelj – ubojica je posvuda ostavio otiske prstiju te pismo priznanja – ali ne i kako da dođu do njega. Bez ijedne njegove slike, nisu mogli izdati potjernicu za osumnjičenikom. Licu pravde će ga privesti nakon dugih osamnaest godina.

Ubojica se u međuvremenu preselio u Denver i uzeo ime Robert Peter Clark, po jednom od srednjoškolskih kolega, a ubrzo se opet se oženio, mladom Dolores Miller. Zacijelo ga nikad ne bi uhvatili da nije bilo popularne emisije “American Most Wanted”, gdje je predstavljen njegov slučaj. Forenzičar Frank Bender izradio je skulpturu Johna Lista, pretpostavljajući  kako bi ubojica danas izgledao. Napravio je odličan posao! John List je, naime, izgledao jednako kao na njegovoj skulpturi. Bender joj je čak nadodao naočale, vjerujući kako će ih John nositi kako bi ga bilo teže prepoznati, što je ovaj i učinio.

Vidjevši forenzičarov rad na televiziji, susjedi su prepoznali Lista te ga prijavili policiji. Uhićen je 1. lipnja 1989. godine. Izručen je New Jerseyu, gdje mu je suđeno za peterostruko ubojstvo. Osuđen je na doživotnu robiju bez mogućnosi pomilovanja. U dobi od osamdeset dvije godine, umro je u svojoj ćeliji, od komplikacija upale pluća. Breeze Knoll, mjesto jezivog zločina, netko je zapalio no, nakon renovacije, kuća se našla na tržištu. Identitet kupca nije poznat javnosti.

Piše: Anđela Bradvica Jurišić

Komentari