Superjunakinje i zlikovke s filmskog platna

Fotografija: YouTube screenshot

Od neustrašive Barbarelle, ženske inačice James Bonda iz klasika Rogera Vadima, do niza atraktivnih mutantica iz filmskog serijala “X-Men”, superjunakinje (i pokoja super-zlikovka) s velikog platna oduševljavaju nas svojim borilačkim vještinama, sofisticiranim oružjem, nadljudskim super-moćima i, dakako, seksipilom. Evo nekoliko primjera!

Mystique (Jennifer Lawrence)

Jennifer Lawrence slavu je stekla ulogama u dramama teškog kalibra, a ona u depresivnoj “Zimskoj kosti” zasluženo joj je donijela nominaciju za “Oscara”. Time je, s nepune dvadeset dvije, postala druga najmlađa osoba koja se ikad natjecala za prestižnu nagradu. Hvalospjevi kritičara su joj, kaže, godili, ali se s vremenom zasitila uloga odlučnih, nimalo glamuroznih cura koje su joj uporno nudili. Njene fizičke draži do punog su izražaja došle u ZF uratku “X-Men: Prva generacija” (2011.), u kojem je glumila zanosnu mutanticu Mystique. U filmu je zapravo bila gola, prekrivena debelim namazom plave boje. “Sedam cura svakodnevno je po šest sati nanosilo boju na moje tijelo. Pretpostavljam da je to ono o čemu dečki maštaju – gola cura i sedam pari ruku na njoj”, našalila se.

Tko je mistična Mystique, kojoj možemo zahvaliti na činjenici da smo vidjeli tijelo lijepe Jennifer u njegovoj punoj raskoši? Riječ je o liku iz “Marvelovih” stripova, čedu crtača Davida Cockruma i scenarista Chrisa Claremonta stvorenom 1978. godine. Pravim imenom Raven Darkhölme, pripadnica je mutanata, ljudske podvrste obdarene supermoćima. Ona je tzv. shapeshifter, stvorenje sposobno mijenjati svoj izgled i glas te savršeno precizno imitirati koga god poželi, dok joj prirodni izgled uključuje plavu, ljuskavu kožu i oči žute kao u divlje mačke. Lawrence je ovu negativku, osnivačicu terorističke grupe “Bratstvo mutanata”, portretirala u četiri filma iz franšize “X-Men”.

Žena mačka (Halle Berry)


Halle Berry se, izgleda, pretplatila na uloge u pripijenim kostimima superjunakinja: dok je u filmu “X-Men” iz 2000. bila zavodljiva kao plavokosa mutantica Storm (ah, te mutantice!), u “Ženi mački”, kino-hitu iz 2004. godine u režiji francuskog stručnjaka za vizualne efekte Jean-Christophea “Pitofa” Comara, briljirala je kao, pa, Žena mačka. Lik iz univerzuma “DC Comics” u filmskoj je verziji dobio na dubini. S velikim užitkom, mogli smo pratiti preobrazbu povučene, pomalo smotane grafičke umjetnice Patience Phillips, djelatnice kozmetičkog giganta “Hedar Beauty”, u neustrašivu, zavodljivu, u crni lateks utegnutu osvetnicu Ženu mačku.

Evo kako se to dogodilo: kad Patience slučajno nabasa na mračnu tajnu vlasnika kompanije, stacionirane u gradu zločina Gotham Cityju, biva napadnuta i ubijena. Srećom, egipatska mačka Mao (!), kojoj je grafičarka jednom prilikom spasila život, vraća joj uslugu te joj pruža priliku za još jednu zemaljsku inkarnaciju, ovaj put u tijelu hibrida žene i mačke. To sa sobom donosi supermoći mačje gipkosti, izoštrenih osjetila, sposobnosti veranja po zidovima i nadljudske snage. Patience, dakako, spašava svijet od zle korporacije te, onako usput, zavodi kostimiranog kolegu Batmana. Kritičari su jednoglasno sasjekli ovu SF besmislicu, režiranu poput dugačkog spota, no Halle je zasluženo zasjela na vrh liste najatraktivnijih akcijskih junakinja svih vremena.

Ksena (Lucy Lawless)

Kad je 1995. godine emitirana prva epizoda serijala “Ksena, princeza ratnica”, pop-kultura je dobila novi snažan ženski lik. Pozadinska priča naslovne junakinje je, kako to već biva, tragična. Nakon što je vojska upala u njeno rodno selo Amfipol i ubila joj obožavana mlađeg brata, Ksena se zaklinje na osvetu. Počinje marljivo trenirati te se, od skromne seoske djevojke, preobražava u moćnu ratnicu. Stežući pastuha svojim mišićavim stegnima te vitlajući s nekoliko vrsta hladnog oružja, tamani one koji su se ogriješili o nju, usput pomažući potrebitima. U Ksenu je zaljubljen bivši mentor, nitko drugi doli bog rata Ares, koji zbog nje žrtvuje svoju besmrtnost, a ratničina kći Eve na svijet je došla zahvaljujući – čudesnom začeću!

U bitkama iz kojih redovito izlazi kao pobjednica, slažući trupla oko sebe, Ksenu prati najbolja prijateljica Gabrielle – zamjena za obitelj koju je izgubila. Dvije žene tvore zanimljiv kontrast: visoka, prsata i samopouzdana crnokosa ratnica savršeno se nadopunjuje sa sitnom, krhkom i smjernom plavokosom pripovjedačicom, koja za svaku prigodu ima spremne dvije-tri moralno-didaktičke sentencije.

Prvu je portretirala novozelandska glumica Lucy Lawless, takvom sugestivnošću da u ovoj ulozi doista ne možemo zamisliti niti jednu drugu ženu. Za potrebe uloge, glumica je morala nabiti nekoliko kilograma mišićne mase pa je tijekom šest godina, koliko se serijal emitirao, svakodnevno odlazila u teretanu. Uz to je držala strogu proteinsku dijetu, što joj je, kao velikom gurmanu, teško padalo. “U tih šest godina pojela sam toliko jaja da ih više ne mogu ni pomirisati a da mi ne bude zlo. Čim je pala zadnja klapa, odjurila sam u fast-food restoran i počastila se velikim hamburgerom, porcijom pomfrita i Coca-Colom!”, ispričala je u intervjuu.

Wonder Woman (Gal Gadot)

Poslasticu smo ostavili za kraj – Gal Gadot u ulozi Wonder Woman u filmovima “Batman vs. Superman: Zora pravde”, “Liga pravde” i “Wonder Woman”. Lik se prvi put pojavio davne 1941. godine u stripu Williama Moultona Marstona, a s vremenom je postao svojevrsna feministička ikona.

Prije nego što je postala Wonder Woman, ova junakinja je bila Diana, princeza Amazonki i moćna ratnica. Odrasla je na zaštićenu rajskom otoku Themysciri, na kojem žive samo žene. Kad se na obalu njenog doma srušio američki pilot te joj ispričao priču o masovnom sukobu u izvanjskom svijetu, odlučila je upregnuti svoje vještine kako bi spasila čovječanstvo.

Hrabru ratnicu, koja svojim štitom zaustavlja metke, na malim i velikim ekranima su portretirale brojne glumice no, ako nas pitate, nijedna nije bila ravna izraelskoj božici Gal.

Piše: Lucija Kapural

Komentari