Suludi plan Saveznika: Kako Hitlera pretvoriti u predmet poruge!

Fotografija: Unreal Facts for Amazing facts

Svjedoci smo suludih događanja, pa nas onda više ništa ne bi trebalo iznenaditi, no uvijek se nanovo iznenadimo.  U ovom članku bavit ćemo se suludim planom Saveznika, koji su tijekom Drugog svjetskog rata željeli Hitlera pretvoriti u ženu. Ako vas zanima na koji su način željeli ostvariti svoj cilj, pridružite nam se u čitanju članka u nastavku.

Plan otkrio znanstvenik Brian Ford

Profesor Brian Ford, biolog sa Sveučilišta Cardiff u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji iza sebe ima stotine znanstvenih radova i veći broj knjiga, otkrio je ovaj plan, kao jedan u nizu bizarnih savezničkih planova pregledavajući dokumente koji su tijekom vremena izgubili oznaku tajnosti. Ovaj je plan, kao i brojne druge, predstavio u svojoj knjizi “Tajno  oružje: tehnologija, znanost i utrka za pobjedu u Drugom svjetskom ratu” (Secret Weapons: Technology, Science And The Race To Win World War II).

Hormon koji ženu čini ženom

Prema Fordovim saznanjima plan je bio Hitleru servirati hranu, koja bi u sebi sadržavala spolni hormon estrogen. U to vrijeme je hormonalna terapija bila u začecima, ali je obećavala. U pitanju je hormon za kojega kažu da ženu čini ženom. On je velikim dijelom odgovoran za ženske psihološka i fizička obilježja. U osnovi plan je ponajviše bio usmjeren na promjenu Hitlerovih fizičkih obilježja kako bi strašni diktator postao predmetom opće poruge. Naravno, vjerovalo  se da bi to dovelo i do smanjenja žestine njegova karaktera, ali je to, čini se prema svemu, imalo manju važnost ovom slučaju.


Nije li bilo jednostavnije primijeniti otrov?

Vjerojatno se pitate nije li bilo jednostavnije Hitlera otrovati. U globalu otrov je efikasniji i brži,  ali u njegovom slučaju to je bio prilično kompliciran zadatak. Hitler je bio vegetarijanac i jeo je samo ono što je dolazilo iz njegova vrta. Uz to imao je čitavu vojsku kušača zapravo kušačica, koje su svakodnevno kušale njegovu hranu. Otrov bi vrlo brzo djelovao i ubio neku od kušačica hrane i cilj ne bi bio polučen. U planu je bilo prvenstveno pridobiti Hitlerovog vrtlara, naravno kako drugačije nego ga potkupiti, ne bi li on povrće u Führerovom vrtu špricao ovim spolnim hormonom. Jedina  kušačica hrane, koja je preživjela rat Margot Wölk, je izjavila da je hrana bila dobra, ali da nisu u njoj mogle uživati zbog stalno prisutnog straha od smrti. Ona je bila jedna od petnaest mladih žena koje su svakodnevno kušale njegovu hranu i taj je posao obavljala pune dvije i pol godine.

Plan nije izveden, što ne iznenađuje jer bio jedan od onih suludih planova koji nisu nikada do kraja razrađeni, upravo zbog svog upitnog efekta. Danas ga uspoređuju s drugim isto tako suludim ili još luđim planovima u kojima su primjerice Saveznici trebali bacati ljepilo na nacističke vojnike ne bi li ih onesposobili.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari