Sudbina obitelji Osame bin Ladena: Tri člana izgorjela u stravičnoj zrakoplovnoj nesreći

Zrakoplovna-nesreca-obitelji-Osame-bin-Ladena (Screenshot-Bin-Laden-familyl-killed-at-Blackbushe-Airport-plane-crash-Hampshire)

Osama bin Laden je imao poveliku obitelji koja je nakon njegove smrti ostala izvan fokusa interesa javnosti. Ipak, nekada nas zagolica pitanje što se s njima dogodilo. Ono što je manje poznato da Osama bin Laden nije bio u dobrim odnosima s brojnim članovima svoje obitelji. Tako je prekinuo komunikaciju s dijelom obitelji u Saudijskoj Arabiji, i to još prije  terorističkog napada u New Yorku, u devedesetim godinama kada mu je oduzeto državljanstvo zbog njegove umiješanosti u terorističke aktivnosti.  Neki od članova Osamine obitelji njegove su žrtve koje nisu mogle prekinuti vezu s njim, poput njegovih kćeri koje su bile prisiljenje na brak još u tinejdžerskoj dobi, nakon čega su htjele-ne htjele rađale djecu i živjele životima na koje su bile prisiljene.

Koban let

Nakon Osamine smrti tri su člana njegove obitelji izgubila život u zrakoplovnoj nesreći. Konkretna nesreća se dogodila u srpnju 2015. godine prilikom obiteljskog leta iz Milana u Hampshire. Obitelj je letjela privatnim lakim mlaznim zrakoplovom brazilske proizvodnje Embraer. Pilot privatnog zrakoplova Mazen Al-Aqeel Da’jah Salem (58) je letio znatno većom brzinom od dopuštene te je pri slijetanju promašio pistu zbog čega se avion zapalio i izgorio. Zrakoplov je pao na mjesto gdje se održavao sajam automobila, u neposrednoj blizini zračne luke. Očevici kažu da je odmah bilo jasno da zrakoplov leti priličnom  brzinom, i kazuju da je bilo stravično slušati i gledati kako udara u automobile na sajmu.

Što kaže forenzika?

Forenzična analiza je pokazala da su sve troje preživjeli udar i da su stradali u požaru koji je potom izbio. Njihova su izgorena tijela nađena u blizini vrata što pokazuje da su pokušavali izaći iz zrakoplova. Isto tako, visoka razina ugljičnog monoksida u njihovim tijelima ide u prilog gubitku svijesti zbog čega se smatra da su se ugušili. Tom prigodom  stradali su Bin Ladenov šogor Zuhair Hashim (56), njegova polusestra Sana Mohammed bin Laden (53) i njezina majka Raja Bashir Hashim (75). Tijela je bila moguće identificirati samo uz pomoć zubnih kartona. Rodbina je izvijestila da je bila u kontaktu s njima na dan pada zrakoplova u jutarnjim satima te da su tog jutra razmijenili fotografije preko Whatsappa. Zrakoplov Phenom 300 sletio je predaleko, a provedena istraga nije pokazala da je tijekom leta došlo do nekih tehničkih poteškoća.


Osama bin Laden je imao je više od 50-ro braće i sestara, kao i brojne pomajke pa je razumljivo da je među toliko brojnom obitelji bilo nesuglasica i svađa, no  isto tako bit će zanimljivo u ovom serijalu pratiti što se dogodilo sa drugim članovima Osamine obitelji, primjerice njegovom djecom kojih je bilo nešto malo manje  od trideset.

 

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari