Stravični ugrizi na drevnim kostima: Prije dva milijuna godina, ovog su kita rastrgali morski psi!

Na panamskoj strani Burice, poluotoka u Tihom oceanu, pronađene su kosti drevnog kita. Nakon povlačenja plime, ostaci iz prapovijesti ostali su rasuti po plaži, a na teren je ubrzo pozvan tim iskusnih paleontologa i ronilaca. Osim na obali, kosti su pronađene na morskom dnu. Karbonskim datiranjem utvrđeno je da su stare dva milijuna godina, te da su pripadale rodu Balaenopteridae, u koju spadaju današnji plavi i grbavi kitovi.

Na njima su pronađeni duboki tragovi ugriza, pa znanstvenici pretpostavljaju da su kita pojeli morski psi. Kako se radilo o golemoj životinji, po svoj prilici su je napadači okružili te na nju nasrnuli sa svih strana. Kit takve veličine ne može se pojesti za jedan dan, čak ni ako su morski psi bili pregladnjeli. Stručnjaci pretpostavljaju da su pojeli najukusnije dijelove, nakon čega se truplo počelo raspadati. Glava se odvojila i lubanja je pala na morsko dno, a drugi dijelovi su razvučeni dok su se grabežljive ribe hranile, pa su kosti rasute na drugim mjestima. Dio znanstvenika smatra pak da su se predatori zapravo pogostili lešem a ne živom životinjom – današnji morski psi, naime, ne napadaju odrasle kitove, pa je moguće da su se i njihovi preci slično ponašali.

Fosili kitova vrlo se rijetko nalaze u Središnjoj i Južnoj Americi, što ovo otkriće čini iznimno važnim. Štoviše, ovo je prvi je morski sisavac iz razdoblja neogena čiji su ostaci otkriveni na Burici.

Piše: Lucija Kapural


Komentari