Stravični prapovijesni krokodil bio je duži od sedam metara!

Na osnovu lubanje otkopane još u devetnaestom stoljeću, paleontolozi su nedavno identificirali novu vrstu prapovijesnog krokodila. Gunggamarandu maunala, kako je golemi gmaz nazvan, područje današnjeg Queenslanda nastanjivao je prije između dva i pet milijuna godina, dakle u razdoblju pliocena ili pleistocena.

Riječ je o pripadniku roda Tomistominae koji, pored nekoliko izumrlih, uključuje jednu živuću vrstu – sundskog odnosno lažnog gavijala. Ovaj gmaz nosi to ime zbog neobične gubice, dugačke i uske, zbog čega se stručnjaci spore oko njegove pripadnosti pravim krokodilima ili pak gavijalima. Specifičan je i po tijelu prošaranom prugama i pjegama, a smatra se ugroženom vrstom – u prirodi živi tek oko dvije i pol tisuće jedinki. Lažne gavijale ugrožava uništavanje staništa sječom šuma i isušivanjem močvarnih tresetišta, ali i krivolov.

“Teško je precizno odrediti veličnu nedavno opisane vrste, budući da raspolažemo samo njenom lubanjom no, kad je usporedimo s onom modernih krokodila, sa sigurnošću možemo reći da je ova životinja bila duža od sedam metara. Drugim riječima, Gunggamarandu maunala jedan je od najvećih krokodila koji su ikad živjheli na australskom području. Njegova golema čeljust, izvrsno sačuvana, pokazuje nam da se radilo o moćnom predatoru”, ispričao je voditelj istraživanja Jorgo Ristevski, paleontolog sa Sveučilišta u Queenslandu.

Piše: Lucija Kapural


Komentari