Stravičan zločin u vojnoj bazi: Priča o ukletoj zgradi 2283

Koji su opasni pripravak liječnici devetnaestog stoljeća redovito propisivali djeci? Zašto je jedna kuća u vojnoj bazi na Okinawi slovila za najukletije zdanje na svijetu? Kojega je čuvenog slikara policija sumnjičila za krađu jednog od najpoznatijih platna u povijesti umjetnosti? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. U Svetom Martinu na Muri, okružen prekrasnom prirodom, nalazi se jedini ploveći mlin u Hrvatskoj. Ovakve građevine rijetkost su i u Europi, a u blizini postoje još samo dvije – u Sloveniji i Austriji. Nekoć su mlinovi, koje su izgradili domaći majstori, bili nanizani na Muri: od Lapšine do Podturna, dvadesetih godina 20. stoljeća djelovalo ih je oko devedeset. Do sredine osamdesetih, preostao je samo ovaj današnji, koji je još uvijek u funkciji. Žubor vode i škripa kamenog žrvnja vraćaju posjetitelje u davnu 1902. godinu, kada je na tom plutajućem starcu prvi put samljeveno brašno.

2. Laudanum, ekstrakt alkohola koji sadrži više od deset posto opijuma u prahu, u devetnaestom je stoljeću reklamiran kao lijek za niz zdravstvenih tegoba, od menstrualnih grčeva do meningitisa. Liječnici tog vremena naročito često su ga propisivali – djeci!

3. Čuvenog fizičara Alberta Einsteina (1879. – 1955.), tvorca teorije relativnosti, novinari su svojedobno pitali: “Kakav je osjećaj biti najpametniji živući čovjek?”. Einstein je slegnuo ramenima te odvratio: “Nemam pojma… To biste trebali pitati Nikolu Teslu!”.

4. Sve do 2009. godine, kad je srušena, kuća smještena na jednom od otoka u japanskom arhipelagu Okinawa slovila je za najukletijje zdanje na svijetu. Poznata kao “zgrada 2283”, nalazila se u neposrednoj blizini vojne baze Kadena i imala je uistinu mračnu prošlost. U njoj je, zajedno s obitelji, stanovao jedan od vojnih dužnosnika zaposlenih u bazi. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ovaj inače miran i prijateljski nastrojen čovjek u pomračenom stanju svijesti je ubio suprugu i djecu, da bi potom presudio samom sebi. Sljedeća vojna obitelj koja se uselila u tu kuću završila je na identičan način. Njeni članovi poznanicima su pričali o osjećaju nemira i paranoje, koji se u njih uvlači u noćnim satima, no nitko ih nije shvatćao ozbiljno dok pater familias – bez ikakvog povoda – nije dograbio lovački nož te nasmrt izbo svoje najmilije. Kuća je nakon toga pretvorena u skladište, no zastrašujućim pojavama tu nije bio kraj. Prolaznici su izvještavali o dječjem plaču koji dopire iz sobe na katu, kao i dijaboličnom smijehu u prizemlju, a neki su čak vidjeli siluetu žene koja, kao u nekoj panici, juri hodnikom. Najjeziviju priču ostavili smo za kraj. Odgajateljica u susjednom vrtiću primijetila je kako mališani svakodnevno bacaju igračke preko ograde, na stranu “uklete kuće”. Kad ih je pitala zašto to čine, odgovorili su: “Kako bi se djeca s druge strane ograde mogla igrati njima”. Ondje, dakako, nije bilo nikakve djece. Je li se radilo o duhovima ubijenih, iz nekog razloga vidljivim djeci ali ne i odraslima?


5. Olimpijske igre u Berlinu 1936. otvorio je Adolf Hitler glavom i brkom. Nacistička Njemačka utukla je pravo bogatstvo u njihovu organizaciju te uvela značajne promjene. Kao prvo, bile su to prve Olimpijske igre s izravnim televizijskim prijenosom. Druga velika novost bila je ceremonija prenošenja olimpijske vatre iz Grčke štafetom do Berlina. Običaj, koji se zadržao do današnjeg dana, uveden je upravo tada. Na führerovu žalost, na Igrama je briljirao crnac Jesse Owens. Osvojivši četiri zlata (taj podvig ostat će nenadmašen narednih 48 godina!), neuviđavni sprinter u vodu je bacio teorije u supremaciji arijske rase.

6. Godine 1911., čitava Francuska je naricala nakon što je iz Louvrea ukraden najpoznatiji eksponat, Da Vincijeva “Mona Lisa”. Između ostalih, policija je za krađu slike sumnjičila – Pabla Picassa!

7. Najstarija žena koja je u Salemu optužena da je vještica bila je Rebecca Nurse, invalidna 71-godišnjakinja. Najmlađa, Dorothy Goode, tek je bila navršila četiri godine. Bakica je 1692. godine smaknuta vješanjem, pokazavši nevjerojatnu smirenost i dostojanstvo na stratištu, dok je djevojčica, kako bi se spasila, priznala da je šurovala s Nečastivim, istovremeno za to optužujući – vlastitu majku!

Piše: Lucija Kapural

Komentari