Stravičan egzorcizam Anne Ecklund: Levitacija i režanje raznih entiteta u jednom tijelu

Fotografija: IMDb

Ne znamo jeste li čuli za egzorcizam Anne Ecklund, koji se smatra jednim od najbolje dokumentiranih slučajeva egzorcizma u 20. stoljeću. O ovom je egzorcizmu izvjestio još detaljno i Time 1936. godine. Iako je riječ o dokumentiranom slučaju još uvijek o njemu postoji puno nepoznanica, prvi i osnovni tko je bila prava Anna Ecklund jer je ovdje riječ o izmišljenom imenu, kako bi se zaštitio identitet stvarne osobe. Uglavnom se smatra da je riječ o Emmi Schmidt, no ni to zapravo nije sigurno. Upravo je ovdje vidljivo da “bolja dokumentiranost” ne znači previše i da na samom početku imamo problema s najosnovnijim podacima.  Neki podaci sugeriraju da je “Anna” bila iz Winsconsina, ali postoje podaci koji bi upućivali da djevojka nad kojom je izveden egzorcizam nije bila iz ove američke savezne države i da je došla iz neke od istočnih država. Krenimo u priču koja vrijedi biti ispričana, iako su njeni podaci nesigurni.

Što je poznato, ili bolje nepoznato, o Anni?

Anna Ecklund ili kako se već zvala rođena je u drugoj polovici 19. stoljeća negdje u Americi. Podaci o majci su nejasni, no otac joj je neovisno o majci bio alkoholičar i nasilnik koji je s djevojčicom želio započeti incestuoznu vezu. U tom svom htjenju nije uspio, a kasnije je imao vezu sa stanovitom tetom Minom. Kao djevojčica Anna se razlikovala od ostalih svojih vršnjakinja pobožnošću i redovitim odlascima u crkvu. U tinejdžerskim godinama došlo je do promjene zbog koje tinejdžerica više nije imala snage prijeći prag crkve te su joj se gadili crkveni predmeti. Kako je problem bio sve gori, a Anna je počela pokazivati i druge promjene u ponašanju pomoć je  zatražena od strane redovnika Theophilusa Riesingera, koji je prvi obred egzorcizma obavio nad Annom još 1912.  U nekim izvorima navodi se da je izvođenje obreda zatražila majka, a u drugima se spominje samo obitelj. Moguće je da je Anna već u tom trenutku imala svoju obitelj, no ako je, o njima nema nikakvih pojedinosti.

Drugi egzorcizam

Nakon prvog egzorcima Anna se navodno uspjela vratiti svom starom životu. Ipak, iako se ovo čini kao kraj njenih muka, to definitivno nije bilo tako. Anna je uskoro zapala u nove probleme, i  drugi sveobuhvatniji egzorcizam je izveden šesnaest godina kasnije. Isti je svećenik izveo i drugi obred. Drugi i teži obred zbio se u ljeto 1928. godine. Anna je tijekom nekoliko mjeseci egzorcizma bila smještena u samostanu. Riesinger je  znao da je pred njim težak slučaj pa je zatražio pomoć svog starog prijatelj velečasnog Josepha Steigera.


Annu su tijekom obreda vezivali za željezni krevet. Kada je Riesinger počeo s obredom, Annine su se oči zatvorile i djelovala je u početku mirno kao da spava. No ubrzo je skočila na zid. Tijekom obreda je vrištala i pričala različitim jezicima (latinskim, hebrejskim, talijanskim i poljskim) i potvrdila je, da je u njoj više entiteta (Belzebub, Juda Iškariot, otac i teta Mina).  Egzorcizam se izvodio u nekoliko seansi, a pri tome je Anna pokazivala najneobičnije pokazatelje opsjednutosti. Anna je navodno levitirala, ispuštala razne zvukove, tijelo joj je zauzimalo položaje koji se ne mogu objasniti nekakvim standardnim fizikalnim zakonima. Kada bi ju svećenik poprskao svetom vodicom ona je na Anninom licu gorjela, a njezino bi lice poprimalo zastrašujuće izraze. Ovaj je drugi obred egzorcizma trajao do kraja godine 1928. Nakon toga Anna je navodno nastavila živjeti normalnim životom, s tim da ni tu izvješća nisu potpuno usklađena.

Umrla je možda 1941. godine, ali budući da nije poznato tko je ona točno bila to nije sigurno. O ovom je egzorcizmu snimljen je relativno nedavno film “Egzorcizam Anne Ecklund”. Film je događanja iz prve polovice 20. stoljeća smjestio u drugu polovicu istog stoljeća. One koje zanima ova tematika možda bi trebali potražiti knjigu teologa Carla Vogla koji je napisao o njemu knjigu nazvanu “Odlazi, Sotono” iz 1935. godine, a koja je u sedamdesetim dobila svoj engleski prijevod. Provjerili smo, ali knjiga nije za sada dobila hrvatski prijevod.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari