Strava u Bostonu: Vreli, ljepljivi sirup preplavio je grad, a brojni nesretnici u njemu su našli bolnu smrt!

Zašto stanovnici kineskog sela Zisiquaoa već stoljećima uzgajaju zmije otrovnice? Kako je Coco Chanel dobila nadimak pod kojim je ušla u povijest mode? Koji je slatki sirup svojedobno zavio Boston u crno? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Augusta Bunge, kućanica iz američke savezne države Wisconsin, 1989. godine je, rođenjem bebe Christophera, postala pra-pra-pra-pra-prabaka, obuhvativši tako raspon od čak sedam generacija. U to vrijeme joj je bilo stotinu i devet godina.

2. Zisiquao, pitoreskno mjestašce u kineskoj pokrajini Zhejiang, poznatije je pod nazivom “Zmijsko selo”. Od davnina, dom je brojnim vrstama otrovnih zmija. Umjesto straha, ovi gmizavi gmazovi generacijama seljana pružaju priliku za zaradu: od njih se, prema recepturi koja se prenosi s koljena na koljeno, prave napici koji navodno jačaju libido, liječe niz bolesti i produžuju životni vijek!

3. Islandski vulkan Thrihnukagigur zadnji je put eruptirao prije četiri tisuće godina, pa pustolovi rado ulaze u njegovo uspavano srce, duboko preko stotinu i dvadeset metara. Vulkan, čiji se naziv može prevesti kao “krater s tri vrha”, 1974. je otkrio speleolog Árni B, Stefánsson, a za turizam je otvoren 2012. godine.

4. Pripadnici malezijskog plemena Semanga već stoljećima njeguju osebujan običaj. Smatraju prihvatljivim, štoviše poželjnim, da žena u suprugovoj odsutnosti pronađe ljubavnika, po mogućnosti jednog od njegovih rođaka ili bliskih prijatelja.


5. Pravo ime Coco Chanel (1883. – 1971.), legendarne dizajnerice koja je u žensku modu unijela svrhovitu jednostavnost, bilo je Gabrielle Chasnel. Nadimak pod kojim je zapamćena, Coco, dobila je po francuskoj riječi za pijetla – svako jutro, pa čak i vikendima, budila se točno u pet sati!

6. Početkom dvadesetog stoljeća, Boston se nametnuo kao najveći američki proizvođač ruma. Melasa, glavni sastojak za pripremu ovoga alkoholnog pića, pohranjivala se u spremnicima po čitavom gradu. Godine 1919., zbog neodržavanja jednog od tih spremnika, došlo je do katastrofe. Zbog naglog porasta temperature, toga kobnog dana ubrzala se fermentacija melase, a gigantski spremnik je u jednom trenutku jednostavno eksplodirao. Više od osam milijuna litara vruće melase iscurilo je na bostonske ulice, krećući se brzinom od pedeset kilometara na sat. Poginula je dvadeset jedna osoba, a preko 150 ih je bilo ozlijeđeno. Bilo je potrebno više od pola godine da se grad očisti od ljepljivog sirupa.

7. Legendarni američki glumac James Stewart (1908. – 1997.), zvijezda filmova “Vrtoglavica”, “Divan život” i “Prozor u dvorište”, bio je iznimno svestrana osoba. Diplomirao je arhitekturu kao jedan od najboljih studenata u generaciji, a tijekom Drugoga svjetskog rata je, upravljajući bombarderima, stekao čin pukovnika te dobio niz odlikovanja. Nakon rata, unaprijeđen je u generala bojnika. Jedini je general u povijesti koji se mogao pohvaliti “Oscarom” za glavnu ulogu.

Piše: Lucija Kapural

Komentari