Strava ispod površine: Mladi ronilac jedan je od rijetkih koji su uspjeli preživjeti napad ove morske nemani!

Poslovica kaže da smo, kad uronimo prst u more, povezani s cijelim svijetom. Ono što, međutim, lako zaboravljamo jest činjenica da smo na taj način povezani i sa stvorenjima koja u njemu žive… A neka od njih nisu baš prijateljski nastrojena. U dubokom plavetnilu, čovjek više nije kralj životinja a, ako stvari pođu po zlu, može im postati – doručak! S opasnostima koje se kriju ispod površine 2002. godine se imao priliku upoznati mladi američki par.

Kad su Tommy Holmes i Monica Boggs stigli na Havaje, činilo im se da su u raju: tirkizno more, nepregledne pješčane plaže i ponosite palme najavljivali su da će to biti najbolji godišnji odmor u njihovim životima. Tridesetpetgodišnji glazbenik i šest godina mlađa slikarica, oboje iz Los Angelesa, bili su dinamičan par, željan avanture i izazova. Na otok Maui dovela ih je želja za istraživanjem podmorja a, kao iskusni ronioci, bili su posve opušteni i bezbrižni kad su tog utorka skočili s čamca u novu avanturu.

Bilo je oko osam sati ujutro. More je bilo mirno poput ulja, vidljivost izvrsna. Kad su zaronili na tri metra, ugledali su prizor koji ih je očarao: dvadesetak velikih kornjača kretalo se u skupini nevjerojatnom gracioznošću, kao da lebde. Baš kad je htio ovjekovječiti fascinantnu sliku podvodnom kamerom, Tommy je osjetio kako ga Monica vuče za ruku. Okrenuo se prema dragoj, da bi u njenim očima ugledao čisti užas. Kad se golemo sivo tijelo očešalo o njegovo, Tommyjevo srce skočilo je u pete: radilo se o morskom psu, izuzetno velikom i brzom!

“Znali smo da je napad neizbježan jer smo previše puta čitali o sličnim događajima. Jedan užasni trenutak bila sam potpuno paralizirana od straha, a onda sam počela mahnito plivati prema površini. Tommy je učinio isto. Uspjeli smo izroniti, a čamac je bio samo nekoliko metara udaljen od nas. Ponadala sam se da ćemo uspjeti… A onda se dogodilo. Čula sam Tommyja kako vrišti. Na trenutak je nestao ispod površine, pa isplivao u nečemu što mi se na prvi pogled učinilo kao veliki crveni oblak. Tek nakon nekoliko sekundi, shvatila sam da je riječ o krvi. U tom trenutku bila sam sigurna da ćemo umrijeti”, prisjeća se Monica.

Premda teško ozlijeđen, Tommy nije izgubio prisebnost duha. Smotao se u kuglu, kako bi zaštitio ekstremitete, ali ga je psina zgrabila za stražnjicu. Nekako se uspio osloboditi, opaliti neman nogom i ponovno isplivati na površinu. Bio je to kraj napada ali ne i agonije za sirotog čovjeka. On i Monica uspjeli su se dokopati čamca, a pola sata kasnije i bolnice. Ozljede su bile strašne, a izgubio je i mnogo krvi, pa mu je narednih dana život visio o niti. Mlad i snažan, uspio se oporaviti. “Kasnije sam doznao da sam jedan od rijetkih koji su preživjeli napad tigrasta morskog psa, jednog od najopasnijih predatora u svjetskim vodama”, ispričao je Tommy. “Imao sam ludu sreću što sam se izvukao samo s ožiljcima”.


Piše: Lucija Kapural

Komentari