Što se događa kada netko odluči napustiti kinesku vojsku?

Kina ima oko 2 milijuna vojnika pa bi čovjek pomislio da odlazak jednog čovjeka ne bi izazvao pozornost, e pa pogrešno… Pogledajte kako “efikasno” kineski režim sprečava mlade ljude da napuste vojsku.

Napuštanje vojske težak zločin

Vojna je služba u Kini obavezna i traje dvije godine, no zbog velikog broja dobrovoljaca ta obveza ostaje uglavnom samo “mrtvo slovo na papiru”. Kineske vojne vlasti nisu zadovoljne što u svoje redove primaju najčešće neobrazovane kadrove iz najsiromašnijih dijelova zemlje. Kada u vojsku uđe netko s naobrazbom onda ga se u toj vojsci nastoji zadržati što je duže moguće. Obrazovani su kadrovi cilj kineske moderne vojske i zbog toga je odlazak iz vojske, težak zločin koje se ne oprašta samo tako.

Eutanazija živih

Kada je student Zhang Moukang iz južne pokrajine Hainan nezadovoljan strogim vojnim režimom odlučio napustiti vojsku naišao je na represije koje ukazuju koliko je kineska vojna diktatura snažan čimbenik unutar ovog komunističkog društva. Nakon što je Zhang podnio zahtjev za raskidanjem ugovora, protiv njega su pokrenuti kazneni postupci ili ograničenja. Uglavnom zabranjeno mu je u iduće dvije godine putovati u inozemstvo, isto tako unutar zemlje se ne može služiti zrakoplovima, a autobuse i vlakove može upotrebljavati samo na kratke staze. Isto tako ne može kupiti nekretninu, dobiti kredit, započeti svoj posao ili nastaviti školovanje, pa je doveden u situaciju da je upitno što uopće može. Ovaj splet mjera se doima kao eutanazija živih, no to nije sve.


Naknada za “duševnu bol”

Zhang čija dob nije poznata javnosti, neće moći tijekom života, raditi u državnoj službi, čak ni na određeno vrijeme. Uz te “palijativne mjere” morat će platiti 4000 dolara naknade vojsci vjerojatno za njezinu “duševnu bol”, nakon što je smogao hrabrosti napustiti konkretnu vojnu silu. Uz ove 4000 dolara, morati će platiti i kaznu od 3750 dolara za troškove koje je napravio kineskoj vladi prilikom osposobljavanja i uključenja u vojsku. Tu je uključen liječnički pregled, kao i životni i putni troškovi koje je on u tom periodu realizirao.

Propisano kineskim zakonom

Kao da sve navedeno nije dosta, osoba koja se odluči na raskidanje ugovora bit će i javno osramoćena,  odnosno njegovi će postupci biti javno objavljeni putem društvenih mreža, televizije i novina. CNN je istraživao ovaj slučaj te je otkrio da to nije iznimka i da je tijekom zadnjih nekoliko godina više vojnika bilo na ovaj način osramoćeno i kažnjeno, a što je propisano kineskim zakonima koji se neprestano mijenjaju i nadopunjuju.

Kineski zakoni sve stroži

Ukoliko se kinesko gospodarstvo nastavi razvijati ovim putem vojnika će biti sve manje, zbog čega se nastoje postrožiti postojeći zakoni. Cilj je je olakšati ulazak u vojsku, ali otežati izlazak. Rad u vojsci podrazumijeva odvojenost od obitelji i prijatelja, odnosno to je fizički zahtjevan posao koji je često istovremeno i vrlo opasan. Vojni analitičari smatraju da zastarjelo oružje, korupcija te tradicionalna zapovjedna struktura su ključne stvari koje kinesku vojsku koče u napretku, a koje se moraju promijeniti ukoliko Kinezi doista žele provesti modernizaciju vojske.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari