“Što mislite tko ste?” Obiteljska priča Lise Kudrow vodi do holokausta…

Lisa Valerie Kudrow je američka glumica i komičarka, koja je ujedno spisateljica i producentica. Svjetsku slavu je postigla serijom “Prijatelji” u kojoj je glumila neobičnu Phoebe Buffay, čija su nas boemska i pomaknuta razmišljanja, kao i životne odluke često donesene s gitarom u ruci, uvijek mogle nasmijati. No, Lisa je puno više od žene koju glumi i koju vidimo na malim ekranima, ona je i britka znanstvenica koja se nakon započete uspješne karijere biologinje posvetiti svojoj prvoj i najvećoj strasti, a to je gluma. Ono što je manje poznato da je ona Židovka, čiji su preci u SAD-e došli s područja istočne Europe.

“Oh, ne volim Židove!”

Lisa se u životu susrela s antisemitizmom i to ponajviše na fakultetu. Još se uvijek sjeća jednog antisemitskog komentara svoje tadašnje prijateljice, koja je bila iznenađena kada joj je Lisa rekla usputno da je Židovka. Nakon toga prijateljica je kratko nadodala: “Zaista? Oh, ne volim Židove”. Kako je njihovo prijateljstvo završilo možemo samo “nagađati”. Lisa je znala svoje podrijetlo i za težak život svojih predaka, koji su i s majčine i očeve strane stigli u SAD-e iz istočne Europe. Njezina baka po ocu joj je pričala da joj je majka, odnosno Lisina prabaka, u ratu izgubila život, no to je sve što je Lisa znala. Kako je bila producentica američke NBC-ve verzije izvorno BBC-og reality serijala “Što mislite tko ste?”, Lisa je odlučila provjeriti što može saznati o samoj sebi, te je izlašla iz nevidljivosti u tom projektu, i postala samom učesnicom serijala.

Sudbina Lisine prabake

Njezina je prabaka Mera Mordejovich ubijena tijekom holokausta u židovskom selu Ilyi u Bjelorusiji. Bjelorusija je bila do 1939. pod poljskom vlašću, a njemačko-sovjetskim sporazumom došla je pod sovjetsku vlast da bi vrlo brzo Nijemci izigrali dogovor i izvršili invaziju na to područje. Kako je spomenuto selo bilo židovsko svi su seljani ubijeni. Lisina je baka Gertrude Farberman (Kudrow) uspjela pobjeći u New York i tu izgraditi novi život.


Put na istok Europe i užasna spoznaja

Njezina želja da sazna što više o svojim korijenima ju je odvela na dalek put do istočne Europe, konkretno do današnje Bjelorusije i Poljske. Na osnovu gradskih zapisa s potankim opisima svjedoka otkrila je da su joj prabaku ne samo ubili već i spalili nacisti zajedno s 900 drugih Židova u Bjelorusiji. Mera je s drugim Židovima odvedena na teren izvan sela gdje je strijeljanja. Prilikom strijeljanja Židovi su bili poredani uz unaprijed iskopane jame, a nakon što su pogubljeni po žrtvama je izliveno ulje te su tijela spaljena. Svjedoci kažu da su se satima nakon što je upaljena vatra čuli vriskove onih koji su preživjeli strijeljanje.

Potraga za rođakom

Lisa je odlučila iskoristiti posjet istočnoj Europi, kako bi potražila rođaka Jurija Badurina koji je 1947. došao u SAD-e, te obavijestio obitelj da su svi u selu Ilyja pobijeni. Nakon toga se vratio u Europu. U osnovi nije pristao na nagovore obitelji da ostane s njima. Poslije toga se više nisu nikada čuli, i mislili su da je mrtav. Njezin rođak Jurij je, u međuvremenu, promijenio ime u Boleslaw Barudin. Preživio je tako što se prijavio u sovjetsku vojsku, a kasnije je prešao na poljsku stranu. Putem interneta sada održava novo-uspostavljene veze s rođacima. Lisa kaže da je čitavo putovanje bilo izrazito emocionalno te da je tijekom njega pokušavala razumjeti zadnje trenutke života svoje prabake, u kojem se ova suočavala sa smrću u stanju užasa i krajnjeg poniženja.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari