Što je zajedničko svim američkim predsjedincima koji su nosili bradu?

Koji je konzervativni državnik alkohol zamijenio gospelom? Koja je porezna reforma išla nauštrb samo jednog Amerikanca? Što je zajedničko svim bradatim predsjednicima “zemlje slobodnih i domovine hrabrih”? Uživajte u zanimljivostima o američkim predsjednicima koje smo za vas odabrali!

1. Rutheford B. Hayes (1822. – 1893.), devetnaesti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, zabranio je konzumaciju alkohola u Bijeloj kući. Umjesto toga, uveo je nešto podjednako “zabavno”: pjevanje gospela svake večeri!

2. Godine 1939., kad je američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt (1882. – 1945.) podigao porez za one koji zarađuju preko pet milijuna dolara godišnje na vrtoglavih 79 posto, ta odredba mogla se primijeniti samo na jednu osobu u zemlji: basnoslovno bogatog industrijalca Johna D. Rockefellera!

3. Svaki američki predsjednik koji je nosio bradu bio je – republikanac!

4. Godine 1910., Williama Howarda Tafta (1857. – 1930.) pitali su koliko bi slobodnih dana svaki radnik trebao dobiti godišnje. Nakon kraćeg razmišljanja, predsjednik je bubnuo: “Najmanje tri mjeseca!”. 


5. Mah Mongkut, kralj Sijama, Abrahamu Lincolnu (1809. – 1865.) je 1862. godine htio pokloniti krdo od desetak slonova. Neobičnu ponudu objasnio je ovako: “Moćna i velika zemlja poput Amerike ne može biti bez slonova”. Lincoln je ljubazno odbio bizarni dar.

6. Robert Todd Lincoln, sin Abrahama Lincolna, imao je nesreću čak triput svjedočiti atentatima na američke predsjednike. Bio je u Kazalištu Ford 1865. godine, u trenutku kad je John Wilkes Booth ispalio hice na njegova oca te sjedio uz njegovo uzglavlje kad je umirao. Šesnaest godina kasnije, nalazio se na stanici na kojoj je Charles Guiteau iz revolvera dvaput ustrijelio Jamesa Abrama Garfielda, što mu je donijelo traumatično prisjećanje na očevo ubojstvo. I konačno, godine 1901. nalazio se u koncertnoj dvorani u kojoj je William McKinley smrtno stradao u atentatu anarhista Leona Czolgosza.

7. Kad je, mjesec dana uoči šezdeset devetog rođendana, Donald Trump objavio da će se kandidirati za predsjednika SAD-a, izveo je to u svom stilu, arogantno. U govoru koji je potrajao četrdset pet minuta, većinu američkih političara proglasio je nesposobnim glupanima. “Obama će završiti tako da će igrati golf. Možda na nekom od mojih terena!” izjavio je tom prilikom.

Piše: Lucija Kapural

Komentari