Što je to: Puže, sikće i hoda na četiri noge?

Prema biblijskoj priči, Jahve je, zbog nagovaranja Eve na konzumaciju zabranjenog voća, zmiju kaznio doživotnim puzanjem. Stotinu milijuna godina stari fosilini ostaci jednog od ovih gmazova, pronađeni u Argentini, ne govore, istinabog, mnogo o božanskoj intervenciji, ali svakako dokazuju da su zmije nekoć hodale – i to na sve četiri noge!

Paleontolozi tvrde da, tijekom evolucije, udove nisu izgubile odjednom, već da je u tom procesu postojala međufaza u kojoj su se kretale na dvije noge. S javnošću su podijelili su još nekoliko zanimljivih detalja o ovim suvremenicima dinosaura. “Zmije predstavljaju jedan od najdramatičnijih primjera evolucijske prilagodljivosti kralješnjačkog tijela, uključujući izduživanje tijela, gubitak udova i pokretljivost lubanje”, ispričao je voditelj istraživanja Fernando Garberoglio, dodajući kako su se zmije razdvojile od guštera prije 170 milijuna godina ili čak još ranije. “Za razliku od modernih zmija, koje nemaju jugularnu kost – ono što bi bilo analogno jagodičnoj kosti kod ljudi – njihovi drevni preci su je imali, što znači da su prazmije svoja malena usta mogle puno više raširiti”, objašnjava znanstvenik.

Dugačko razdoblje evolucijskih prilagodbi u raznim smjerovima dovelo je do toga da ljuskašima, redu gmazova koji obuhvaća podrede guštera, zmija i prstenaša, danas pripada više od deset tisuća vrsta.

Piše: Lucija Kapural


Komentari