Staljin u šest slika: Krvožedni diktator bio je čistunac, do te mjere da je zabranio pikazivanje poljubaca u sovjetskim filmovima!

Fotografija: Encyclopedia Britannica

Josif Visarionovič Staljin (1878. – 1953.) bez sumnje je jedan od najgorih diktatora svih vremena. “Smrt jednog čovjeka je tragedija, smrt milijuna statistika”, izreka je koja se pripisuje “čovjeku” koji je namjerno izgladnio Ukrajinu, ubio milijune dobrostojećih seljaka te vršio čistke u vlastitoj partiji u sklopu čega je streljao tisuće, a milijune poslao da rade i umru u sibirskim gulazima. Za vas smo odabrali manje poznate činjenice iz njegova života!

1. Nakon smrti oca, radnika u Tbilisiju, obitelj je uzdržavala majka. Pod utjecajem te pobožne žene, htio je postati svećenikom pa je upisao je teologiju na pravoslavnu teološkom sjemeništu u Tbilisiju. Zaokupljen revolucionarnim idejama, zanemario je akademske obaveze te je izbačen s učilišta.

2. Kao mladić, čak dvaput je pao pod kola, teško ozlijedivši lijevu ruku. Zbog te ozljede proglašen je nesposobnim za vojnu službu pa se nije borio u Prvome svjetskom ratu.

3. Od mladenačkih dana, cijenio je kvalitetno vino. Pio ga je umjereno, prezirući svaki oblik gubitka samokontrole, a najdraže mu je bilo khvanchkara, poluslatko vino iz rodne Gruzije.

4. Godine 1914., kad su ga carske vlasti prognale u Sibir, stupio je u vezu s Lidijom Perepriginom – trinaestogodišnjom djevojčicom! Dobili su su dvoje djece: jedno je umrlo mlado, a sinu Aleksandru, kojeg je odgajala majka, otac se nikad nije javio.


5. Poput Hitlera i Mussolinija, bio je svjestan propagandne moći sedme umjetnosti. Brkati Gruzijac osobno je uređivao i cenzurirao gotovo sve filmove snimane u Sovjetskom Savezu. Zanimljivo, nije uživao samo u službenom stilu socijalističkog realizma, već i u gangsterskim filmovima i vesternima. Suprotno tome, uraci ljubavno-erotskog tipa kod njega su nailazili na najoštriju osudu. Do te mjere je bio radikalan u svome čistunstvu da je zabranio pikazivanje poljubaca u sovjetskim filmovima!

6. Sina Jakova smatrao je kukavicom i beskarakternom gnjidom. Kad se ovaj vjenčao sa židovskom plesačicom Julijom Meltzer, Staljin, izraziti antisemit, sa sinom više nije htio imati posla. Doznavši da je plod njegovih slabina završio u nacističkom koncentracijskom logoru, diktator se nije ni najmanje uzrujao. Jakova su htjeli mijenjati za feldmaršala Friedricha Paulusa, zarobljenog kod Staljingrada, no Staljin je to odbio riječima: “Neću mijenjati maršala za poručnika”. Nesretni mladić umro je 1943. u logoru.

Piše: Lucija Kapural

Komentari