Srednjovjekovni savjeti za vlasnike kućnih ljubimaca: Mačka vas pokušava zaklati? Odrežite joj vrh repa!

Fotografija: YouTube screenshot ("Dama s hermelinom" Leonarda da Vincija)

Većina današnjih vlasnika životinja svoje ljubimce tretira kao članove obitelji. Frazem “pasji život” već dugo nije aktualan: ako vaš Floki ili Fifi i nemaju ogrlicu obloženu kristalima “Swarovski”, sasvim je sigurno da su im trbusi puni, a prizor odraslog čovjeka koji “razgovara” s četveronošcem, nazivajući ga svojom bebicom, odavno nije rijetkost. U srednjem vijeku, odnos čovjeka i životinje bio je znatno drugačiji. Za one plićih džepova, pas ili mačka nisu bili dlakave mazilice, već su imali svoje zadatke – prvi je služio za lov i čuvanje stada; druga za ubijanje miševa i ostalih glodavaca. Za imućne dame, bili su pak kombinacija prijatelja i modnog dodatka, a one koje bi htjele privući poglede na sebe u tu bi svrhu nabavile vjevericu, malenog majmuna ili kakvu egzotičnu pticu. Za vas smo probrali niz zabavnih i bizarnih savjeta za vlasnike kućnih ljubimaca iz tog razdoblja!

1. Psi koje su dokone dame nosale u krilu morali su, dakako, biti maleni. Kako bi takvi i ostali, “stručnjaci” s početka petnaestog stoljeća savjetovali su sljedeće: ako štene svakodnevno hranite kruhom namakanim u prljavoj vodi, ne bi trebalo narasti puno veće od vašeg dlana!

2. Psi koji su imali sreću obitavati u damskim budoarima imali su još jednu svrhu: služili su kao neka vrsta termofora. Jedan srednjovjekovni medicinski priručnik savjetuje, primjerice, da grčeve u želucu uklonite položivši malena toplog psa na bolno mjesto! I mačke su imale sporednu no zanimljivu namjenu – korištene su za prognozu vremena. Dobra domaćica znala je, primjerice, da nije trenutak za vješanje rublja ako bi se njena mjaukalica počešala iza lijevog uha: bio je to jasan znak da se sprema grmljavinsko nevrijeme!

3. Za razliku od ljubimaca imućnih dama, oni u gospode boravili su na otvorenom. Radilo se o lovačkom psu, dresiranom sokolu ili konju, ove životinje bile su vrlo vrijedne, a o njima su brinuli sluge. Premda nije bilo uobičajeno obasipati ih nježnošću, Gaston Phébus, autor priručnika za lov iz četrnaestog stoljeća, savjetuje vlasnicima da ih oslovljavaju riječju “brate”, kako bi se povećala njihova radna produktivnost.

4. Srednjovjekovni psi hranjeni su poput razmažene nejačadi – kljukali su ih kruhom zdrobljenim u mlijeku, zobenim kašicama i sitno nasjeckanim mesom. Smatralo se da takva dijeta pobuđuje njihove lovačke instinkte. Ljeti, jeli su više malih obroka tijekom dana, a zimi samo jednom, navečer, kako bi bili pripravni za jutarnji lov. U pravilu, ovakvi psi bili su zdraviji od “džepnih modela” s kakvima su paradirale dame. Potonji, hranjeni biranim delicijama, nerijetko i slatkišima, često bi se udebljali preko svake mjere. Albert Veliki, njemački teolog i prirodoslovac iz trinaestog stoljeća, napisao je gorljivu poslanicu protiv ovakve prakse, smatrajući je nemoralnom i grotesknom u vrijeme kad toliki ljudi gladuju.


5. Psi koji su vlasnike iritirali glasnim lavežom, dobivali su dodatak u vidu sira – vjerovalo se da će ih ova namirnica, konzumirana uz izgovaranje određenih psalama (!), učiniti mučaljivima poput karmelićanki!

6. Od srednjovjekovnih zdravstvenih savjeta za ljubimce današnjim veterinarima bi se digla kosa na glavi. Većina tegoba, u rasponu od crijevnih nametnika do prijeloma udova, “liječila” se sokom od bijelog sljeza i buhača. Zanimljivo, isti “čarobni miks” preporučivao se osobama koje je ugrizla životinja.

7. Ne želite da vaša mačka odluta od kuće? Srednjovjekovni eksperti po tom su pitanju složni: protrljajte njene šape o pepeo prikupljen iz kućnog ognjišta i neće se mrdnuti iz vašeg doma sve da joj se čopor atraktivnih mačora okupi u dvorištu!

8. U srednjem vijeku, mačke su smatrane korisnim ali i opasnim životinjama. Iz nekog razloga, vjerovalo se da mužjaci ovih životinja imaju žarku želju pregristi grkljan vlasnicima na spavanju (!!), no i za to je postojao lijek. Kako biste ga izliječili od homicidalnih ideacija, savjetuju onodobni priručnici, odrežite vršak repa svome mačku!

9. Najbizarniji savjet ostavili smo za kraj. Vaš zakoniti bračni drug ne može smisliti vašu majku? Natjerajte ga da je zavoli pomoću ove jednostavne ali efikasne metode! Prvo nagovorite majku da nabavi psa. Potom prikupite manju količinu njegova urina i podmetnite je suprugu u juhu (!!!). Jednom kad konzumira ono što ste mu s ljubavlju skuhale, u omraženoj vještici trebao bi početi gledati najdivnijeg anđela. Čini se da su srednjovjekovne punice imale reputaciju sličnu današnjima…

Piše: Lucija Kapural

Komentari