Španjolska inkvizicija to radi najbolje: U jednom danu, na onaj svijet su otpremili 800 “bezbožnika”!

Koji je čuveni roman na sablastan način predvidio detalje zbiljske pomorske tragedije? Koju su opasnu drogu nonšalantno davali mališanima u devetnaestom stoljeću? Kakav se užas krije iza benignog pojma “čin ispovjedanja vjere”? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Jedan od najpopularnijih lijekova za djecu u devetnaestom stoljeću bio je “Mrs. Winslow’s Soothing Syrup”, sirup koji je, prema natpisu na etiketi, “u kratkom roku otklanjao bolove svih vrsta”. Uistinu je to činio, možda zato što je jedan od njegovih satojaka bio – morfij!

2. “Doživljaji Arthura Gordona Pyma”, roman Edgara Allana Poea iz 1838. godine, govori o brodolomcima kojima je ponestalo hrane pa su pojeli brodskog pomoćnika Richarda Parkera. Četrdeset šest godina po objavljivanju knjige, na putu za Australiju, potonula je nevelika jahta. Na meniju preživjelih našao se brodski pomoćnik po imenu – Richard Parker!

3. Thomas Sullivan, jedan od najpoznatijih trgovaca čajem u kasnome devetnaestom stoljeću, klijentima je nerijetko slao uzorke zapakirane u prozirne vrećice. Neki od njih su zabunom, umjesto da vade listiće, vrećicu jednostavno stavljali u vodu. Kad je to saznao, Sullivan je zaključio da je riječ o sjajnoj ideji te je 1908. godine počeo proizvoditi čaj u vrećicama.

4. James Oglethorpe (1696. – 1785.), britanski general koji je 1732. osnovao koloniju Georgiju, bio je na glasu kao društveni reformator. Od samog početka, u koloniji je zabranio robovlasništvo, ali i uvođenje rimokatoličke religije te posjedovanje prevelike količine zemlja, s ciljem da se uklone vjerske i klasne razlike.


5. U inkvizicijskom procesu, pojam auto-da-fé (“čin ispovijedanja vjere”) odnosio se na svečanu objavu presude nad optuženima zbog krivovjerja. Obavljala se u crkvi ili na glavnu gradskom trgu, uz prisutnost građana. Optuženi su bili odjeveni u sanbenito, žutu tuniku s naslikanim likom đavla, a na glavi su nosili carozu, seljačku kapu. Presuda se objavljivala na posebnoj tribini, a nakon nje su okrivljeni bili predani svjetovnoj vlasti na izvršenje kazne. Najveći ovakav proces održan je 1486. u Toledu – veliki inkvizitor Tomás de Torquemada u jednom je danu na onaj svijet otpravio čak 800 “bezbožnika”!

6. Ako mislite da su pirati zakapali svoje blago, vjerojatno ste pogledali previše holivudskih filmova. Pomorski pljačkaši svoj plijen su željeli potrošiti na piće i žene, a ne strpati ga pod zemlju. Samo je jedan pirat, koliko je poznato, doista zakopao blago – škotski kapetan William Kidd (1645. – 1701.).

7. Godine 1942. američki radijski urednici nisu smjeli primati želje slušatelja. Vlada se, naime, bojala da bi neprijateljske tajne službe u njih mogle ubaciti skrivene poruke.

Piše: Lucija Kapural

Komentari