Sonny Crockett, nezaboravni detektiv s malih ekrana

Poročni Jimmy McNulty, proćelavi i nagli no karizmatični Andy Sipowicz, škiljavi i naoko naivni  ali zapravo proniciljivi inspektor Columbo, vremešno zabadalo Jessica Fletcher, neodoljivi brkonja Magnum, opsesivno-kompulzivni Monk te, dakako, ingeniozni Hercule Poirot samo su neki od detektiva s malih ekrana koji su nas očarali svojom osobnošću. Ako bismo, međutim, trebali odabrati onoga koji je bio najveća faca dok je pospremao zlikovce iza tešetaka, onda je to svakako Sonny Crockett. U kriminalističkoj trakavici “Poroci Miamija”, koja se emitirala od 1984. do 1990. godine, maestralno ga je utjelovio Don Johnson. Glumac, koji je svojedobno i sam slovio za zavodnika, svjestan je činjenice da je u usporedbi sa Sonyjem običan mlakonja. “Da sam upola toliki frajer kao lik koji me proslavio, nikad ne bih posezao za alkoholom kao sredstvom za jačanje samopouzdanja”, izjavio je jedugo nakon što je pala zadnja klapa, u neočekivanom napadu iskrenosti. Što, dakle, Sonyja čini tolikom facom?

Pođimo od stylinga detektiva odjela za poroke policije Miamija, koji je pomno osmišljen ali ostavlja dojam nehajnosti. Šarmantno neobrijan, u lanenim hlačama koje veselo lelujaju oko osunčanih mu listova, košulje razdrljene dovoljno da pokaže raskoš ljubavnog tepiha, u sakou boje bijele kave i koledžicama koje je – zamislite – nosio bez čarapa, s cigaretom koja mu je toliko prirodno ležala u ruci kao da je riječ o šestom prstu, Sony je bio car na ulicama Miamija.

Kad tome dodamo glas prehlađenog Baryja Whitea, cinizam koji prikriva ljudskost i empatiju, dosjetke koje je ispaljivao u pravom trenutku i pravim tonom (“Tajna uspjeha, radilo se o ženama ili lovi, jest u tome da znaš kada treba odustati. Vjerujte mi, znam o čemu pričam: razveden sam a nedavno sam i bankrotirao”; “Moraš poznavati pravila prije nego što ih počneš kršiti, u protivnom nije zabavno”; “Mala me nogirala na ulici ispred Searsa. Bila je vraški komad – plakao sam za njom sve do Walgreensa“; “Stari, znaš da mrzim čekati, osjećam se poput lika u Beckettovoj drami. Znaš Becketta, zar ne? Lašti cipele na uglu, a u slobodno vrijeme piše drame”) te činjenicu da je živio na brodu i držao aligatora za kućnog ljubimca, ne čudi podatak da se redovito nalazi na listama nezaboravnih televizijskih junaka.

Premda su zapleti u serijalu šablonski, katkad i posve blesavi, Crockett i njegov partner Ricardo “Rico” Tubbs oduševili su gledatelje, a serijal je ušao u povijest kao jedan od najskupljih otkako je televizije. To najbolje ilustrira sljedeći podatak – troškovi snimanja samo jedne epizode premašivali su godišnji budžet zbiljskih policijskih snaga Miamija!

Početak kraja za serijal označila je jedna druga trakavica popularna osamdesetih godina prošlog stoljeća, “Dallas”. Tijekom treće sezone, “Poroci Miamija”, koji su se u Americi prikazivali petkom u 22 sata, u rasporedu su pomaknuti sat ranije, što ih je dovelo u koliziju s “Dallasom” i dovelo do pada popularnosti.


Piše: Lucija Kapural

Komentari