Snaga ovih malenih dinosaura ležala je u brojnosti – kao dio čopora, mogli su svladati i životinje znatno veće od sebe!

Ilustracija: YouTube screenshot

Na sjeveru Aljaske, u ostacima iz prapovijesti bogatoj formaciji Prince Creek, znanstvenici su pronašli dio donje čeljusti i dva zuba mladunca dinosaura. Analiza je pokazala da je fosil star barem sedamdeset milijuna godina, što će reći da potječe iz perioda krede.

Pripadao je jedinki iz porodice dromeosaurida, dvonožnih krilatih mesoždera u koju se ubraja i “slavni” velociraptor. Riječ je o dinosaurima malene do srednje veličine, dugačkim između jednog i šest metara, no unatoč tome iznimno opasnima. Njihova snaga ležala je, naime, u brojnosti – kao dio čopora, ovi predatori mogli su svladati i životinje znatno veće od sebe.

Nadalje, imali su snažne, mišićave udove i oštre, srpolike kandže dugačke preko deset centimetara, a repna kralježnica bila im je svinuta, što je pružalo veću pokretljivost i spretnost pri lovu. Sve to ih je činilo iznimno brzima, o čemu svjedoči i sam njihov naziv: grčka riječ “dromeus” znači “trkač”. Neke vrste mogle su letjeti, a sve su bile prekrivene perjem.

Fosili dromeosaurida pronađeni su u Sjevernoj Americi, Europi, Africi, Japanu, Kini, Mongoliji, na Madagaskaru, Argentini i na Antarktici, ali tek parcijalni: zbog sitnih, krhkih kostiju, cjelokupan skelet nikad nije otkopan. “Čak i četiri i pol centimetra dugačak fragment donje čeljusti otkriva nam mnogo o ovome mališanu, pa i arktičkom ekosustavu kao takvom”, ispričao je voditelj istraživanja Alfio Alessandro Chiarenza, paleontolog s Kraljevskog sveučilišta u Londonu. “Premda su fosili dromeosaurida pronalaženi diljem svijeta, ovo je prvi dokaz da su nastanjivali i krajnji sjever”.

Piše: Lucija Kapural


Komentari