Smrtno ranjena japanska ratnica zamolila je sestru da joj odrubi glavu i skrije je, kako je neprijatelji ne bi mogli uzeti kao trofej!

Zašto je hrabra japanska ratnica od rođene sestre tražila da joj odreže glavu? Tko je izumio koturaljke? Kako je crnački učitelj zaustavio pobješnjelu rulju koja ga je htjela linčovati? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Belgijac John Joseph Merlin (1735. – 1803.) bio je uistinu osebujna osoba. Član masonske lože te izrađivač satova i glazbenih instrumenata, ujedno je slovio za neumorna izumitelja. Njegove kreacije bile su ekstravagantne poput njega samog: “Srebrni labud” je, primjerice, bio križanac sata i glazbene kutije, u obliku gigantskog labuda. Najveću senzaciju izazvale su Merlinove koturaljke. Taj izum je odlučio promovirati na vlastitim nogama, tijekom jedne kostimirane zabave. Kako bi ostavio dojam na okupljene dame, u plesnu dvoranu se graciozno otklizao na njima, istodobno svirajući violinu. Nije prošlo dobro: zabio se u golemo ogledalo te razbio njega, violinu i vlastitu glavu.

2. Nakano Takeko (1847. – 1868.), japanska ratnica iz razdoblja Edo, bila je među zadnjim ženskim samurajima u povijesti. Teško je ranjena u jeku Japanske revolucije, sukoba snaga šogunata Tokugawa i pobunjenih oblasti koje su tražile ponovno vraćanje carske vlasti. Prije nego što je izdahnula, naložila je sestri, koja se borila s njom, da joj odreže glavu i skrije je, kako je neprijatelji ne bi mogli uzeti kao trofej!

3. Afroamerikanac Laurence Clifton Jones (1882. – 1975.) život je posvetio podučavanju siromašna crnačkog stanovništva u ruralnim krajevima Mississippija. U vrijeme rasne segregacije, bio je to opasan pothvat. Jednog dana, Jones je pao u ruke raspomamljene gomile koja ga je htjela linčovati. Umjesto konopca oko vrata, dobio je njihovo divljenje: slušajući njegov vatreni govor o važnosti pružanja obrazovanja obespravljenima, dirnuo je duše na logično argumentiranje nenavikle bjelačke rulje. Ne samo da ga nisu ubili već su i prikupili znatnu svotu za jednu od Jonesovih škola!

4. Dana 14. rujna 1901. godine, američki kirurg Roswell Park (1852. – 1914.) prekinut je usred operacije: rečeno mu je da su njegove usluge hitno potrebne drugdje. “Pobogu, ne mogu ostaviti pacijenta, sve i da su moje usluge potrebne predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država!”, dreknuo je Park na čovjeka koji je banuo u operacijsku salu. Pokazalo se da je doista riječ o američkom predsjedniku: William McKinley teško je ranjen u atentatu anarhista Leona Czolgosza. Dobri doktor je, dovršivši prvu operaciju, pokušao pomoći šefu države, ali bez uspjeha. McKinley je izdahnuo nedugo nakon zahvata.


5. Godine 1955., hrabra crnkinja Rosa Parks (1913. – 2005.) odbila je prepustiti mjesto u autobusu bijelcu, zbog čega je novčano kažnjena. Njen čin potaknuo je val protesta diljem zemlje, što je rezultiralo odlukom Vrhovnog suda SAD-a o neustavnosti segregacije u javnom prijevozu. Devet mjeseci prije nje, jednako je postupila Afroametikanka Claudette Colvin, no ova nije postala ikonom civilnog pokreta: radilo se, naime, o samohranoj majci, k tome još srednjoškolki, na što se u ono vrijeme gledalo ispod oka.

6. Englesku riječ “maverick” mogli bismo prevesti kao otpadnik, svojeglav čovjek, onaj koji se opire mišljenju mase. Riječ je o eponimu: “posuđena” je od prezimena teksaškog odvjetnika i političara Samuela Mavericka (1803. – 1870.), koji je, unatoč podsmijehu okoline, odbio žigosati svoju stoku, smatrajući taj običaj okrutnim i barbarskim. Umjesto toga, puštao je životinje da slobodno lutaju.

7. Irski pjesnik Brendan Francis Behan (1923. – 1964.) umro je od ciroze jetre sa nepunu četrdeset jednu godinu. Nikakvo čudo, ako znamo da mu je alkoholizam dijagnosticiran kao – osmogodišnjaku!

Piše: Lucija Kapural

Komentari