Smrt na pozornici: Čuveni bariton izdahnuo je tijekom nastupa u Metropolitan Operi, pjevajući ariju “Umrijeti je strašna stvar”!

Koji je čuveni bariton izdahnuo na pozornici, pjevajući ariju o smrti? Kakve veze imaju violine i morski psi? Zašto je Čajkovski pridržavao vlastitu bradu dok je dirigirao? Uživajte u zanimljivostima iz glazbene povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Njemački skladatelj Robert Schumann (1810. – 1856.), jedan od najistaknutijih predstavnika romantizma, bio je iznimno boležljiv čovjek. Osim od duševnih tegoba, zbog kojih je zadnje godine života proveo u psihijatrijskoj ustanovi, patio je od teške reume. Potonju je “liječio” na uistinu osebujan način: ugurao bi ruke u zdjelu punu životinjskih iznutrica, tvrdeći kako mu to donosi olakšanje!

2. Pjotr Iljič Čajkovski (1840. – 1893.) bio je hipohondar. Prema svjedočenju suvremenika, tvorac baleta “Labuđe jezero” i “Orašar” rukom je pridržavao vlastitu bradu dok je dirigirao, iz straha da će mu – otpasti glava! Kako se ne bi zarazio kakvom boleštinom, odbijao se rukovati i konzumirati pića koja nisu bila u zatvorenoj boci, a grlo iste bi, za svaki slučaj, pomno istrljao mokrom krpicom.

3. Talijanski skladatelj Gioachino Rossini (1792. – 1868.) slovio je za bonvivana. Autor komične opere “Seviljski brijač” i veličanstvene himne “Stabat mater” stvarao je s lakoćom, nerijetko iz kreveta, a život je posvetio uživanju u hrani i finim vinima. Skladao je i u ugostiteljskim objektima, u kojima je provodio većinu slobodnog vremena: primjerice, čuvena arija “Di tanti palpiti” nastala je dok je čekao rižoto – duplu porciju – u nekom venecijanskom restoranu.

4. Londonski simfonijski orkestar jedan je od najstarijih glazbenih ansambla u gradu: osnovan je davne 1904. godine. Zanimljivo, njegovi članovi trebali su svirati na prvom putovanju zlosretna prekooceanskog broda “Titanica” 1912. godine, ali su zadnji trenutak otkazali rezervacije, izbjegavši tragediju!


5. Američki operni pjevač Leonard Warren (1911. – 1960.), bariton svjetskoga glasa, umro je na pozornici njujorške “Metropolitan Opere”, baš nakon što je otpjevao Verdijevu ariju znakovita naslova “Morir, tremenda cosa” (“Umrijeti je strašna stvar”).

6. Johannes Brahms (1833. – 1897.) bio je iznimno neuredan čovjek. Njemački skladatelj i pijanist svijetom je hodao u ofucanim kaputima i košuljama punim mrlja, a vječno preširoke hlače je, umjesto remenom, katkad znao stegnuti kravatom. Klošarski modni izričaj jednom je pokušao iskoristiti za švercanje poveće količine duhana preko granice, ali je otkriven te kažnjen “paprenom” globom.

7. “Gotička simfonija”, čuveno djelo engleskog skladatelja Havergala Briana (1876. – 1972.), iznimno je složena. Za izvođenje, naime, zahtijeva preko osam stotina glazbenika!

8. Tijekom osamnaestog stoljeća, za laštenje violina koristila se koža kosetelja, nevelikih morskih pasa.

Piše: Lucija Kapural

Komentari