Na današnji dan

Slučaj Poe: Misteriozna smrt “prokletog pjesnika”

Na današnji dan, 19. siječnja 1809. godine, u Bostonu je rođen najveći a vjerojatno i najproblematičniji pjesnik svoga vremena, Edgar Allan Poe. Tvorac istodobno romantične i sablasne poeme “Gavran”, možda najpotresnije poetske posvete izgubljenoj ljubavi, te proznih djela kao što su “Crna mačka”, “Ukradeno pismo”, “Pad kuće Usher” i “Umorstva u Ulici Morgue”, sazdanih na efektima groze, napetosti i prenaglašenih osjetilnih senzacija, u matičnoj knjizi upisan je kao Edgar Poe. Rano je ostao bez roditelja, pa se o njemu brinula obitelj Allan. Kako nikada nije legalno posvojen, prezime Allan uzeo je kao srednje ime.

Kao osamnaestogodišnjak, pristupio je američkoj vojsci, a poslije tri godine upisao se na čuveni West Point, vojnu akademiju za obrazovanje časnika. Ondje se zadržao kratko – izbačen je zbog disciplinskih problema, nakon čega se skrasio u Baltimoreu te započeo književno-publicistički rad. Prvu zbirku pjesama, “Tamerlane i druge pjesme”, objavio je o vlastitom trošku. Nakon što je s kratkom pričom “Poruka u boci” osvojio pedeset dolara, započinje karijeru spisatelja. Pisao je recenzije, kritike, eseje, pjesme i pripovijetke, uređivao i izdavao časopise te držao predavanja.

Vječno je živio na rubu siromaštva, a duboku depresiju pokušavao je liječiti alkoholom i opijatima, čineći je još gorom. Kao dvedesetšestogodišnjak, nesređeni poeta u tajnosti se oženio vlastitim sestričnom Virginijom Clemm, kojoj je u to doba bilo tek trinaest godina. Brak je, dakako, bio nesretan. Gospođa Poe napustila je ovu dolinu suza vrlo mlada – preminula je od tuberkuloze prije dvadeset četvrtog rođendana. Dirljiva poema “Annabel Lee” posvećena je upravo njoj.

Dana 27. rujna 1849. godine, Poe je trebao je putovati iz Richmonda u Philadelphiju, kako bi kolegi pomogao oko uređivanja nekih soneta. Umjesto u “gradu bratske ljubavi”, završio je u Baltimoreu. Nitko ne zna kako je ondje dospio no, kad je 3. listopada konačno pronađen, bio je u iznimno lošem stanju. Ležao je na prljavoj cesti ispred krčme “Gunner’s Hall”, u pomućenom stanju svijesti i odjeven u tuđu odjeću. Dobri Samaritanci odveli su ga u obližnju bolnicu, pokušavajući doznati što mu se dogodilo, ali je Poe bio sve samo ne koherentan.

Zadnje dane života proveo je u limbu između nesvijesti i bunila, a kad bi otvorio usta, uglavnom je izvikivao prostote ili čiste besmislice. U toj deliričnoj logoreji, jedno je bilo konstanta: ime Reynolds. Ponovio ga je, ispričali su svjedoci, stotine puta. Tko je taj čovjek bio – ako se uopće radilo o čovjeku – nikad se nije doznalo.


Napaćeni pjesnik izdahnuo je nakon četiri dana provedena u bolnici. Od tog trenutka do danas, teorije o njegovoj misterioznoj smrti gomilaju se. Tumor mozga, trovanje živom, bjesnoća, pa i obična gripa spominjani su kao možebitni uzroci smrti, no liječnici smatraju kako niti jedan od njih nije vjerojatan.

Moguće je da se “prokleti pjesnik” slučajno ili namjerno otrovao alkoholom – ta svima su bile poznate njegove psihoze, pokušaji samoubojstva i pretjerivanje u svakovrsnim opijatima – no to ne objašnjava kako je završio u tuđoj odjeći. U moru teorija, jedna se ističe kao vrlo uvjerljiva. Prema njoj, Poe je ubijen. Preciznije, bio je žrtva neobične i zastrašujuće metode kojom se u Americi devetnaestog stoljeća primoravalo ljude na glasovanje.

Naime, bande koje su radile za određene stranke čovjeka bi presrele na ulici te odvukle u kakav sobičak. Ondje bi ga prisilile da pije ili konzumira opijum do granice gubitka svijesti te natjerale da, pod njihovim nadzorom, ubaci listić u glasačku kutiju. Ako bi žrtva odbila glasovati, banda bi je pretukla, unakazila ili čak ubila. “Glasače” su tjerali da na biralište iziđu više puta u jednom danu a, kako bi prikrili njihov identitet, oblačili su ih u različite odjevne kombinacije. Najčešće se radilo o prnjama – baš poput onih u kakve je Poe bio odjeven kad je nađen u zagrljaju smrti. Ova teorija ujedno objašnjava pjesnikovo bunilo a dodatno uvjerljivom je čini podatak da je nesretni čovjek pronađen na dan glasovanja, ispred krčme koja je služila kao biračko mjesto!

Piše: Lucija Kapural

Komentari