Slučaj nestale devetnaestogodišnje Kristin Smart izmijenio kalifornijski zakon!

Pravda je ponekad spora, ali dostižna barem u slučaju o kojem danas pišemo, a koji je trenutačno u završnoj fazi rješavanja nakon 26 godina. Ovaj je slučaj doveo do promjene u zakonodavstvu, kada su u pitanju nestanci unutar obrazovnih institucija, studenskih domova. O čemu je točno riječ i zašto je ovaj slučaj ostao neriješen više od dva desetljeća, pročitajte u članku koji smo danas za Vas pripremili.

Kristin se gubi svaki trag

Kristin Smart nestala je 25. svibnja 1996. godine. Ubijena je vjerojatno tijekom silovanja ili pokušaja silovanja. Proglašena je mrtvom šest godina nakon nestanka, dakle 25. svibnja 2002. godine. U vrijeme nestanka završavala je prvu godinu studija Kalifornijskog politehničkog fakulteta (California Polytechnic State University) u San Luis Obispu. Uoči nestanka bila je na rođendanskom slavlju, u neslužbenoj kući bratstva, smještenoj izvan kampusa. Sa zabave se vraćala u pratnji dvoje kolega (Tim Davis i Cheryl Anderson), a koji su je našli kako leži na travnjaku ispred kuće u kojoj se slavio rođendan. Oboje su joj pomogli da se digne i krene prema svojoj sobi u kampusu. Cheryl Anderson kaže da Kristin nije mogla samostalno stajati što znači da je vjerojatno bila pod utjecajem alkohola ili droge. Nakon što su joj pomogli da se digne krenuli su prema kampusu, a odmah im se iz mraka odjedanput pridružio Paul Flores. Kako su Cheryl i Tim stanovali dalje od Kristin, Paul Flores ih je uvjerio da ju može otpratiti do sobe jer je bio smješten u njezinoj blizini. Nakon toga Kristin se gubi svaki trag.

Sigurnosna služba se nije zabrinula

Kada je sutradan prijavljen njezin nestanak policiji kampusa, ona nije iskazalo veliku brigu za studenticu jer su smatrali da nema razloga za dizanje panike. Studenti su ležerni pa je tako i tamošnja policijska služba prihvatila isti modus ponašanja. Osoblje se rukovodilo nonšalantnim ponašanjem studenata i njihovim neprijavljivanjem odsustva i prisustva, pa su odlučili pričekati da se djevojka sama vrati za koji dan. Tako da je potraga za njom krenula tek nakon tjedan dan, a svi koji prate događanja vezana uz kriminalističke istrage nestalih osoba znaju da su prva dva dana ključna za pronalaženje nestale osobe na životu. Paul Flores je posljednja osoba koja je vidjela Kristin. Prilikom intervjua na koji je pozvan tek nakon više dana, imao je masnicu na oku, za koju je izjavio da ju je “zaradio” na košarkaškoj utakmici” premda je izjava jednog od njegovih kolega ukazivala da je tu izrekao laž, nitko se nije ozbiljnije pozabavio s tim.


Žrtva si se je sama kriva

Kolegica Kristin, Cheryl Anderson je kasnije rekla da je njezina izjava da je Kristin ležala na travnjaku i da nije mogla samostalno hodati dovele do revolta koji se usmjerio na žrtvu, a ne na počinitelja zločina. Javnost je donijela zaključak da je žrtva sama kriva za svoj nestanak. Policijsko osoblje kampusa je istragu predalo u ruke šerifovoga ureda s velikim zakašnjenjem zbog čega je kasnije došlo i do preispitivanja postojećeg zakonskog sustava vezanog uz nedovoljnu promptonost u reagiranju policijskih službenika zaduženih za sigurnost kampusa.

Podcast pomogao rješavanju zločina

U rješavanju slučaja pomogao je podcast Chrisa Lamberta, kantautora, koji je radio serijal o nestaloj Kristin, a koji je pomogao uhićenju Paula Foresta i njegova oca. On je razgovarao sa svjedocima, pri čemu je vodio računa da ponovno preispita svjedoke, kao i da na razgovor pozove svjedoke koje je istraga zanemarila, zahvaljujući čemu je otkriveno da je u noći kada je Kristin nestala Paulov otac dobio poziv te je morao negdje otići automobilom, što je bio važan novi smjer u daljnjoj istrazi, koja se tada usmjerila na prekopavanje obieljskog dvorišta. Chris je u vrijeme Kristinog nestanka imao osam godina  i to ga je na neki način obilježilo, a stalni podsjetnik na slučaj mu je bio i plakat koji je godinama stajao u gradu i na kojem se nudila nagrada od 75 000 dolara za informaciju, koja će policiju dovesti do počinitelja zločina.

Zakonske promjene

Slučaj Kristin Smart je rezultirao zakonskim promjenama prema kojima je trebalo prisiliti policiju u kampusa  da u slučaju nestanka ili sumnje na zlostavljanje nad studentima obavezno bez odgode takve slučajeve prijave lokalnoj policiji. Zakon je stupio na snagu još 1. siječnja 1999.

Uhićenja nakon 26 godina

U proljeće ove godine službeno su uhićeni Paul Flores (44) i njegov otac Ruben Flores, koji sada ima osamdeset godina, a koji je optužen kao suučesnik u ubojstvu jer je pomogao u skrivanju tijela Kristin Smart. Policijsko pretraživanje obiteljskog zemljišta dalo je dovoljno dokaza za njihovo uhićenje i zatvaranje. Tijelo je prema u medijima dostupnim spoznajama, bilo očito smješteno na jednoj lokaciji, ali je zbog podcasta na temu o Kristin prebačeno na novu nepoznatu lokaciju. Zbog zastarjelih zakonskih odredbi Paul Flores ne može više biti optužen za silovanje zbog zastare, ali može za ubojstvo. S obzirom na Paulovu prošlost, njegov profil ide u prilog sekusalnom predatoru, o čemu svjedoči pornografski materijal nađen na njegovu računalu gdje su nađene eksplicitne scene silovanja. Državni je tužitelj nakon njihova uhićenja pozvao sve one koji ga znaju i koje je zlostavljao da se jave policiji.

U očekivanju suda

Iako je obitelj Flores bila drska pa je u jednom trenutku čak tužila Kristininu obitelj za duševnu bol, sada žrtvina obitelj napokon čeka nastavak procesa. Ruben Flores pušten je iz pritvora uz plaćanje jamčevine od 50 000 dolara koju je uplatila njegova bivša supruge Susan, a mora nositi električnu narukvicu na gležnju kako bi ga se moglo kontrolirati. Paul Flores naprotiv ne može izaći iz zatvora ni uz kakvu jamčevinu. Obitelj Kristin Smart osnovala je stipendiju u čast svoje kćeri kako bi pomogla drugim ženama koje nisu u financijskoj mogućnosti da ostvare svoje snove i da studiraju. Ova će obitelj nadajmo se naći ostatke svoje kćeri.

Pitanje odnosa zločina i kazne je vrlo delikatno, gdje naći ravnotežu i može li se ona naći. Ono postavlja pitanja cijene jednog ljudskog života, može li se ona izračunati? Koliko vrijede životi onih koje je taj čin obilježio i pretvorio im dane u pakao.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari