Slučaj engleskog vukodlaka: Ničim izazvan, počeo je hodati “na sve četiri”, režati i napadati prijatelje!

Svaka kultura ima svoje priče iz zone koja je na granici sna i jave, a jedna takva dolazi iz Ujedinjenog Kraljevstva. Njezin glavni protagonist je Bill Ramsey koji se počeo iznenada osjećati poput pripadnika vučjeg čopora. Njegova je transformacija bila samo dijelom tjelesna, no uglavnom mu je obuzela psihu.

Prestanak bezbrižnog djetinjstva

Bill Ramsey rođen je u vrijeme Drugog svjetskog rata i do svoje je devete godine bio sasvim normalno dijete da bi mu se jednog dana život iznenada okrenuo naopačke. Dok se bezbrižno igrao u vrtu osjetio je iznenadnu navalu hladnoće te ga je zapahnuo strašan smrad od kojega mu je pozlilo. Odjednom je osjetio neodoljiv poriv da potrči “na sve četiri”, a u mislima su mu kolale vizije vukova. Znao je da se u njemu nešto zauvijek promijenio i da više neće nikada biti isto ono dijete od prije nekoliko trenutaka. On navodi da su mu roditelji pokušali pomoći, no da je tada ispoljio nevjerojatno količinu agresije i snagu uslijed koje je počeo kidati dvorišnu ogradu uz divlje životinjsko režanje.

Napad na prijatelje


Nakon ovog traumatičnog iskustva ovaj je događaj ostao na neko vrijeme “zakopan” u prošlosti. U međuvremenu je odrastao, oženio se i dobio troje djece te je vodio posve uobičajen život. Nedugo nakon vjenčanja počeli su neuobičajeni snovi u kojima je slijedio svoju ženu u obliku vuka. Mnogo kasnije nakon što su ga prestale proganjati noćne more 1983. dok je bio s prijateljima vani osjetio je onaj isti osjećaj koji ga je obuzeo dok je bio devetogodišnje dijete. Odlučio je što prije krenuti kući, no prije negoli je stigao doma počeo je režati i napadati svoje prijatelje. Prijatelji su ga uspjeli izbaciti iz automobila, a on je poslije tvrdio da se ničega ne sjeća što se točno tamo dogodilo.

Incidenti u bolnici

Godinu i pol kasnije odjedanput je osjetio bol u prsima i oblio ga je hladan znoj, zbog čega se zaputio na hitnu jer je mislio da ima srčani udar, no tu je ponovno došlo do svojevrsne transformacije u kojoj je ugrizao medicinsku sestru koja mu je mjerila tlak te se počeo ponašati poput divlje životinje. Nakon što su ga umirili s velikim količinama sedativa, opet se više ničega nije sjećao. Nedugo nakon toga zbog sličnih simptoma je završio u bolnici no osoblje je ovaj puta bilo na oprezu, što se pokazalo opravdanim i zahvaljujući intervenciji policije spriječen je ozbiljniji incident. Ovaj puta Remsey je završio u zatvoru, no ni tada se nije sjećao što je njegovom zatvaranju prethodilo. Uslijedio je novi incident kada je prevozio djevojku u policijsku postaju prilikom čega je ponovno doživio transformaciju, ali je žrtva uspjela pobjeći dok je on završio na višednevnom bolničkom testiranju koje nije uspjelo detektirati problem.

Egzorcizam

Poznati istjerivači duhova Ed i Lorraine Warren u međuvremenu su čuli za njegov slučaj dok su boravili u Ujedinjenom Kraljevstvu, i smatrali su, prema svemu što su uspijeli saznati, da ga je opsjeo duh vuka i da bi mu mogli pomoći. Ramsey je prvo bio u nedoumici da li da pristane na egzorcizam ili ne, no kako su njegove transformacije postajale sve učestalije i intenzivnije pristao je. Otputovao je na liječenje u američku saveznu državu Connecticut gdje mu je glavni pružatelj pomoći bio biskup Robert McKenna. Prvih 30 minuta egzorcizma nije se događalo ništa, no tada je Ramsey počeo pokazivati znakove transformacije. Nakon što mu je biskup naredio da ga napusti duh koji ga opsjeda, postao je još agresivniji. Tijekom obreda napadaji su se stišali, i u potpunosti prestali.

Dokumentirana priča

Zadnji Ramseyevo pojavljivanje u javnosti zbilo se 1992., u kojem je izjavio da nakon egzorcizma više nije imao problema, pa se, čini, da je egzorcizam usiješno obavljen.
Ed Warren je o slučaju napisao i knjigu nazvanu “Vukodlak: Istinita priča o demonskom opsjedanju” (Werewolf: A True Story of Demonic Possession). Priča je zastrašujuća jer je dokumentirana kako u policijskoj tako i u medicinskoj dokumentaciji. Slučaj čini još strašnijim činjenica da je Ramsey prošao brojna testiranja kako bi se vidjelo boluje li od neke bolesti koja bi bila krivcem za njegove promjene u ponašanju, no uzrok nikada nije pronađen u medicinskom smislu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari