Slavni viktorijanski kirurg ili kirurginja?

Kako žene nisu mogle obavljati zanimanja koja su bila isključivo muška povlastica, poput liječničkih, neke su žene desetljećima izigravale muškarce da bi mogle živjeti životima koji su bili ispred vremena u kojem su živjele. Ovdje ćemo se pozabaviti pričom o slavnom kirurgu kojega je uspješno glumila žena više od pedeset godina.

Izvrsno odigrana uloga

James Barry je rođen kao Margaret Bulkley, kći dobrostojećeg irskog trgovca krajem 18. st. U to vrijeme žene nisu mogle pohađati studij medicine, pa je Margaret kasnije promijenila svoj identitet. Toliko je dobro odglumila svoju ulogu da bi joj danas dodijelili Oskara za životno djelo. Šalimo se, ali doista je tako. Ostaje otvorenim pitanje kako je uspjela godinama skrivati svoj pravi identitet? Je li se osjećala kao muškarac ili se samo željela baviti sa zanimanjem koje je bilo predodređeno za muškarce?

Promjena identiteta

Prije upisa na studij promijenila je ime u James Barry. Kada se upisala na studij njezin su nizak rast, kao i nježne crte lice, navele mnoge da pomisle da je znatno mlađa negoli je bila. Ipak uz pomoć određenih obiteljskih veza uspjela je ostati i završiti studiji medicine. U mladosti je zabilježila da kada bi bila muškarac da bi bila vojnik, a što je i učinila na svoj način.


Prva izvela carski rez u Africi

Nakon studija pridružila se vojsci kao vojni kirurg, a poslije obuke poslovni put ju je odveo u Cape Town u Južnoj Africi, gdje je uspješno liječila bolesnu kćer lorda Charlesa Somersheta. Nakon toga postaje njegova osobna liječnica odnosno liječnik. Veza njih dvoje je vrlo kontroverzna, u ono vrijeme sumnjalo se da održavaju strogo zabranjenu homoseksualnu vezu. Ukoliko su zaista imali intimnu vezu onda je lord bio definitivno upoznat s njezinom dobro skrivanom tajnom. U povijest medicine ušla je poznata kao prva kirurginja, samo u muškom rodu, koja je izvela carski rez u Africi, a tijekom kojega su majka i beba preživjele.

Svađa s Florence Nightingale

Njezin je život bio jedna velika avantura tijekom kojega je služila diljem ogromnog  Britanskog Carstva zalažući se za poboljšane higijenskih uvjeta, prava nižih društvenih slojeva, kao i za druge reforme. Bila je vrlo samouvjerena i kako je zabilježila Florence Nightingale s kojom se posvađala za Krimskog rata (1854.-1856.) vrlo tvrdoglava, zapravo najtvrdoglavije stvorenje s kojim se Florence srela. Tipično za nježniji rod duboko je suosjećala s nepotrebnom patnjom, ali je svoje ciljeve željela postići često bez puno takta zbog čega je nailazila na otpor te se sukobljavala s administracijom i vojnim časnicima.

“Metar i žilet”

Kažu da je bila visoka “metar i žilet”, a da je imala vatreno crvenu kosu i da je nosila visoke potpetice, kako bi bila viša negoli je bila, kao i da je nosila naramenice na odjeći da djeluje krupnije. Bila je vegetarijanka, i voljela je životinje, osobito pse, a zapamćena je kao suosjećajna osoba prema onima kojima je pomoć bila potrebna. Ipak njezina je temperamentna narav, često prijetila onima s kojima bi se sukobila, primjerice najčešća joj je prijetnja bila da će drugoj strani” odrezati uši”, što kada zaprijeti jedan kirurg, koji zna što radi s nožem, nije za zanemariti.

Nakon smrti istina izašla na vidjelo

Kada je preminula 1865. godine od dizenterije, njezina je domaćica Sophia Bishop pripremala tijelo za pogreb i tada je otkrila njezinu više desetljeća pomno čuvanu tajnu da je zapravo James Barry bio Margaret Bulkley. Njezino uspješno glumljenje muškarca otvara pitanje koliko je žena živjelo životima muškaraca. Žena koja je pripremala njezino tijelo izjavila je da je na tijelu opazila strije te da kao majka devetero djece zna prepoznati tijelo koje je dalo novi život, što navodi na pretpostavku da je moguće da je i rodila dijete. Neovisno o tome je li riječ o spolnom zlostavljanju ili odnosu s pristankom očito je kasnije proslavljena kirurginja (kirurg) u tinejdžerskoj dobi postala majka.

Nedoumice

Tijekom vremena pojavilo se mišljenje da je bila hermafrodit, što je pitanje koje ostaje otvorenim, no većina u medicini opisanih hermafrodita je imala više tjelesna i psihička obilježja karakteristična za ženski rod.

Piše: Sonja Kirchhofffer

 

Komentari