Slavni urugvajski reprezentativac odrastao je u siromaštvu: Jedina igračka bila mu je stara lopta koju je dobio od rođaka!

Edinson Cavani, napadač urugvajske reprezentacije i kluba “Manchester United”, na terenu je brz poput zeca i lukav kao lisica. Izvan njega, zabavlja nas nepromišljenim izjavama i ishitrenim potezima. Evo nekoliko zanimljivosti o dugokosom Urugvajcu!

1. Rođen je na Valentinovo 1987. godine u Saltu. Roditelji Luis i Berta radili su od jutra do mraka kako bi trojici sinova mogli platiti školovanje, a jedina igračka koji su dječaci imali bila je stara, pokrpana lopta koju su dobili od rođaka. Kad mu je bilo dvanaest, Edinson je zaigrao za juniore kluba “Danubio” iz Montevidea. Zanimljivo, njegova starija braća, Walter Guglielmone i Christian Cavani, također su profesionalni nogometaši!

2. Zbog tankih udova i visine od 188 centimetara, koju je dostigao još kao školarac, razredni kolege u šali su ga nazivali Čapljom. Premda mu je svakodnevno zadirkivanje smetalo, od njega se branio praveći se kako ga sve to zabavlja.

3. U tri godine, koliko je igrao u “Palermu”, zbog stila igre su ga uspoređivali s Van Bastenom, koji mu je kao dječaku bio idol. Nizozemčevi posteri krasili su zidove njegove sobice, a neke od njih, premda su već požutjeli, i danas čuva.


4. Dok je igrao za “Napoli”, navijači su ga fanatično obožavali. Prišili su mu nadimak Matador, a po njemu je nazvana vrsta pizze i marka čajnih kolačića. Kad je za šezdeset pet milijuna eura prešao u “PSG”, čime je postao peti najskuplji nogometaš u povijesti, nazivali su ga izdajicom, a predsjednik “Napolija” izjavio je kako se osjeća kao da mu je sin okrenuo leđa: “Zanima ga samo novac. Ne želim više čuti za njega!”.

5. Na utakmici protiv Čilea, dobio je crveni karton zbog šamaranja suparničkog igrača Gonzala Jare. Nezasluženo, mnogi su rekli: Jara ga je čitavo vrijeme provocirao, a potom mu gurnuo prst u stražnjicu. “Ličko rukovanje” kod Urugvajca očito nije prošlo! Kad smo već kod prstiju, napomenut ćemo da Cavani pogotke najčešće slavi s ispruženim kažiprstom i srednjakom, “pucajući” iz imaginarnog pištolja. Jedan ga je sudac zbog toga kaznio kartonom, protumačivši njegovu gestu kao prijeteću.

6. Zemljopis mu nije jača strana. Prije susreta Urugvaja s Jamajkom, pitali su ga što misli o suparničkoj momčadi. “Bit će vrlo teško protiv afričke momčadi koja je dominantna fizički”, bubnuo je i ostao živ.

7. U braku s Marijom Soledad Cabris Yarrús dobio je dva sina, Bautistu i Lucasa. Nakon četiri godine idile, Maria je podnijela zahtjev za razvod braka, tvrdeći da joj je suprug bio nevjeran. “Ne vjerujem više ovom čovjeku. Nije bio sa mnom kad je naš mlađi sin rođen, pravdajući se obavezama. Kasnije sam saznala da je bio sa drugom ženom. Koliki podlac moraš biti da napraviš nešto takvo?”, ispričala je u intervjuu. Žena zbog koje je Cavanijev brak propao navodno je María Rosaria Ventrone, konobarica zaposlena u noćnom klubu u Napulju. Nakon što je prešao u “PSG”, prestao je odgovarati na njene pozive, a trenutačno ljubi zanosnu urugvajsku manekenku Jocelyn Burgardt, koja mu je 2019. rodila kćer Indiju.

Piše: Lucija Kapural

Komentari