Slavni Brad Pitt prvu je glavnu ulogu ostvario u jednome – jugoslavenskom filmu!

Brad Pitt jedan je od najcjenjenijih i najbolje plaćenih holivudskih glumaca svih vremena: u njegovoj impresivnoj filmografiji koče se naslovi kao što su “Thelma i Louise”, “Kalifornija”, “Sedam”, “Intervju s vampirom”, “Dvanaest majmuna”, “Sedam godina na Tibetu”, “Klub boraca”, “Troja”, “Babel”, “Nemilosrdni gadovi”, “Svjetski rat Z”, “Bilo jednom u Hollywoodu”… Voda, međutim, nije oduvijek išla na njegov mlin. Već smo pisali o trnovitim počecima Pittove karijere, danima kad je, vraćajući se s audicija bez uloga, bio prisiljen konobariti, snimati glupave reklame, voziti striptizete na momačke zabave, pa čak i reklamirati lanac brze hrane odjeven u kostim divovskog pileta.

Godine 1987. dobio je uloge u tri filma (“Bez izlaza”, “Ničija zemlja” i “Manje od ništice”), no bile su toliko beznačajne da uopće nije potpisan na odjavnoj špici. Pojavio se i u nekoliko epizoda trakavice “Dallas”, no svi ti napori bili su slabo zapaženi. Bijesan zbog činjenice da se njegova karijera odbija pomaknuti s mrtve točke, tonuo je sve dublje u depresiju. “Bio sam sit uloga ‘slučajnog prolaznika broj 2’ ili ‘momka na plaži s pićem u ruci’. Dane sam provodio na kauču, pušeći travu, proždirući krafne i razmišljajući o tome da zauvijek prekrižim glumu te potražim kakav uredski posao. Bog zna da bi se moji konzervativni roditelji tome itekako bili razveselili”, ispričao je. Roditelji se ipak nisu razveselili: ubrzo je dobio prvu glavnu ulogu, i to u jednome – jugoslavenskom filmu!

Dogodilo se to 1988. godine, kad je crnogorski redatelj Božidar Bota Nikolić na castingu u “Metro Goldwin Meyeru” odabrao naočita mladog glumca između četiri stotine kandidata te mu povjerio ulogu u drami “Tamna strana sunca”, jugoslavensko-američkoj koprodukciji (na slici!). “Kad sam mu rekao da je uloga njegova, otrčao je do travnjaka te počeo skakati od sreće i raditi kolutove”, ispičao je Nikolić. Pitt je portretirao bikera koji s roditeljima otputuje na Jadran ne bi li se ondje izliječio od teške kožne bolesti, a filmska majka Milena Dravić pamtila ga je kao skromnog i discipliniranog momka. “Ne čudi me da je kasnije postao velika zvijezda. Odmah sam shvatila da ima ‘ono nešto'”, ispričala je svojedbno pokojna glumačka diva. Film je sniman na jadranskoj obali, a zbog rata koji je u međuvremenu izbio, u kinima se našao tek desetljeće kasnije.

Po povratku u Hollywood, Pitt je dobio ulogu u hororu “Cutting Class”. Utjelovio je lokalnu bejzbolsku zvijezdu koja se u slobodno vrijeme relaksira ubijajući navijačice, a na snimanju je zaveo jednu od svojih “žrtava”, kolegicu Jill Schoelen. U zvjezdanu orbitu vinula ga je uloga sitnog lupeža u “Thelmi i Louise” (1001.), kultnom filmu ceste Ridleya Scotta. Scena u kojoj kopulira sa zgodnijom polovicom odmetničkog para, Thelmom, ujedno ga je učinila ultimativnim seks simbolom devedesetih.

Piše: Lucija Kapural


Komentari