Škrtac iz Omahe: Najuspješniji svjetski investitor živi vrlo skromno, a djeci će oporučno ostaviti – sitniš!

Životna priča američkog investitora, industrijalca i filantropa Warrena Buffetta po mnogočemu je osebujna. Glavni dioničar, predsjednik i izvršni direktor multinacionalne holding kompanije “Berkshire Hathaway”, trenutačno sedmi najbogatiji čovjek na našem planetu, ni u devedesetoj godini ne posustaje od poslovnih podviga, a premda je “težak” više od stotinu milijardi dolara, njegovi bližnji ne mogu se nadati kako će zagristi u veći dio financijskog kolača: obećao je da će, preko fundacije Billa i Melinde Gates, nakon smrti 99 posto bogatstva podijeliti humanitarnim udrugama. Nasljednici neće profitirati ni za života – o Buffettovoj škrtosti ispredaju se brojne urbane legende. Donosimo zanimljivosti o legendarnom “proroku iz Omahe”!

1. Sin burzovnog mešetara i političara Howarda Buffetta i Leile Stahl, rođen je 1930. godine u Omahi, najvećem gradu američke savezne države Nebraske. Roditelji su se upoznali na lokalnom sveučilištu, kad su zajedno radili esej. Još kao dječak, bio je fasciniran brojevima i imao nos za posao: prodavao je osvježavajuća pića od vrata do vrata, zarađivao na kartama za konjske utrke i radio u djedovom dućanu mješovite robe.

3. Imao je nepogrešiv instinkt za ulaganje: upravo mu je talent za kupovanje pravih dionica u pravo vrijeme omogućio da ostvari basnoslovno bogatstvo. Od prve malo veće zarade kupio je trideset tisuća dolara vrijednu montažnu kuću u Omahi – u njoj i danas živi, unatoč bogatstvu stečenom u međuvremenu!

4. Tijekom godina, “okrenuo” je milijarde s vrlo niskim ulozima, bez ikakvih insajderskih informacija i protekcije. Za  razliku od većine investitora, nije ulagao u  posao koji ne razumije, što objašnjava činjenicu da ne posjeduje ni jednu dionicu informatičkih tvrtki. Jedan od njegovih najpoznatijih citata jest onaj da “rizik dolazi kad ne znaš što radiš”. Iako je po pitanju biznisa vrlo strog, prati ga reputacija da igra pošteno, bez udaraca ispod struka, ljigavih odvjetnika koji prijete tužbama i inih sredstava uobičajenih u poslovnom svijetu.

5. Većina današnjih milijardera izgradila je poslovna carstva zapošljavajući tisuće ljudi i otvarajući poslovnice u zemljama Trećeg svijeta (zbog smanjenja troškova i povećanja profita), ali ne i Buffett. Njegova kompanija, “Berkshire Hathaway”, dugi niz godina je na platnoj listi imala samo – trinaestero ljudi! Buffett ju je svojedobno vodio praktički sam, čime je uštedio desetke milijardi dolara.


6. Njegova poduzetnost i organizacijske sposobnosti zamjetne su i na privatnom planu. Naime, uspio je živjeti gotovo trideset godina s ljubavnicom, a pritom ostati oženjen! Susan, bivša kabaretska pjevačica s kojom se oženio 1952. i koja mu je rodila troje djece, kćer Susie i sinove Howarda i Petera, iselila se iz Buffetova doma 1977. godine, kad se u nju uselila tajkunova ljubavnica Astrid Menks. Zanimljivo, upravo je Susan upoznala supruga s Astrid te ostala s njom u prijateljskim odnosima nakon što joj je ova “otela” goru polovicu! Susan se nikad nije službeno razvela od Buffetta. Preminula je 2004. godine, a dvije godine kasnije Astrid je postala gospođa Buffett.

7. Jeda od najvećih filantropa svih vremena šokirao je okolinu kad se pohvalio da će djeci oporučno ostaviti tek poneki milijunčić. Kad su ga upitali zašto je tako učinio, odgovorio je: “Ja sam krenuo od nule!”. Da priče o njegovoj škrtosti prema bližnjima nisu pretjerane, svjedoči sljedeći podatak: rođenoj kćeri svojedobno je posudio dvadeset dolara za aerodromsku garažu, zatražio od nje priznanicu, a nekoliko dana kasnije došao po svoj ček. Uz kamate, naravno!

9. Ne štedi samo na članovima obitelji, već i na samome sebi. Svijetom hoda u jeftinim demodiranim odijelima, ne posjeduje limuzinu niti privatnog vozača, a najčešće se hrani po fast-food zalogajnicama. Nezdravu hranu obilno zalijeva “Coca-Colom” – svojedobno je priznao da dnevno popije barem petnaest limenki toga gaziranog napitka (možda ipak treba uzeti u obzir činjenicu da je Buffett jedan od glavnih dioničara “Coca-Cole”).

Piše: Lucija Kapural

Komentari