Skandalozna ponuda na eBayu: Krv i mozak fašističkog diktatora Mussolinija! 

Na eBayu se može svašta kupiti, no ponuda koja se prije izvjesnog vremena pojavila na ovoj platformi za trgovanje sablaznila je mnoge. Na prodaju je stavljena ni više ni manje nego krv i mozak talijanskog diktatora Benita Mussolinija po početnoj cijeni od 15 000 eura. Pitamo se na temelju čega je izdefinirana spomenuta početna cijena, odnosno kojim su se to parametrima prodavatelji rukovodili. Šalu na stranu. Alessandra Mussolini, unuka nadaleko poznatog Ducea, inače krajnja desničarka koja doslovno pokazuje da jabuka često ne pada daleko od stabla,  je, kako kaže sama, bila izvan sebe kada je vidjela da se ostaci njenog djeda prodaju na popularnom eBayu.

Alessandra Mussolini

Kao životinje u klaonici

Alessandrin je djed ubijen prilikom pokušaja bijega u Švicarsku 1945. godine, zajedno sa svojom ljubavnicom Clarettom Petacci.  Ubijeni su na licu mjesta, a kasnije su im  tijela odvezena u Milano, gdje su izložena na trgu, a svjetina se potom bacila na njih da bi ih na kraju objesila kao životinje u klaonici. Tijela su maknuta s trga tek dolaskom Amerikanaca koji su zatražili njihovo uklanjanje i  obdukciju, a prilikom nje je na američko inzistiranje došlo do uzimanja uzorka Duceova mozga, koji je predan Amerikancima, navodno kako bi saznali je li Mussolini bolovao od sifilisa.

Uznemirujuća dojava

Prema riječima njegove unuke, nekadašnje glumice i Playboyeve zečice, a sada političarke, njoj je dojavljeno da se na popularnoj stranici za trgovinu svime i svačime, mogu kupiti i dijelovi tijela njenog djeda. Na eBayu su se tako pojavile tri bočice navodno njegove krvi, kutijica s djelićem mozga i fotokopija dokumenta u kojem je zabilježena predaja Mussolinijeva tijela obitelji na pokop.


Naime, Mussolinijevi ostaci nikako da nađu spokoja, što  i nije tako čudno. Oni su po prvi put pokopani zajedno s tijelom njegove ljubavnice u anonimni grob u Milanu. No pristaše Ducea nisu mirovale dok nisu pronašle ostatke svog velikog vođe, a to se iskopavanje tijela dogodilo tijekom izborne kampanje kojom su neofašisti, pretpostavlja se, željeli skrenuti pozornost na sebe. Policija je, koliko je poznato, četiri mjeseca kasnije pronašla tijelo Mussolinija u malom kovčegu u franjevačkom samostanu u blizini Milana. Ono je kasnije prebačeno u tajnosti u kapucinski samostan, također, u blizini Milana, gdje je punih jedanaest godina držano u ormaru, a koji se kasnije našao na eBayevoj aukciji s početnom cijenom od 3000 funta. Odlukom premijera Adone Zolija, Mussolinijevi su ostaci deset godina kasnije predani njegovoj udovici, koja ga je sahranila u obiteljsku grobnicu, u njegovu rodnom gradu na sjeveru Italije Predappiju 1957.  Bila je to prigoda za još jedno isticanje neofašista u javnosti pri čemu je grobnica sada postala njihovom mekom. Prema dostupnim procjenama godišnje Mussolinijev grob posjeti 100 000 neofašista.

Mišljenje unuke

Prema riječima njegove unuke i očito profašistički orijentirane nasljednice Alessandre, ostaci su mu, kako ona pretpostavlja, najvjerojatnije ukradeni iz bolnice u Milanu gdje je obavljena njegova obdukcija. No pri tome ona ne isključuje mogućnost da su u cijelu priču umiješani i Amerikanci koji su i tražili djelić njegova mozga za analizu. Na njezinu sumnju objavljenu u medijima, bolnica u Milanu je odmah odgovorila kazujući da su Mussolinijevi ostaci povezani s provedenom obdukcijom spaljeni dvije godine kasnije, kako je već ustaljeno po službenom protokolu.

Platforma za prodaju eBay je nakon nekoliko sati od pojavljivanja spornog oglasa, isti povukla iz opticaja te se službeno izjasnila da je oglas objavljen protivno njihovoj politici poslovanja, budući da se dijelovi ljudskog tijela ne mogu prodavati, barem ne preko njihove stranice.

Kako je američka vojska još 1966. vratila komadić Mussolinijeva mozga  Alessandrinoj obitelji, sigurni smo da postoje alternativne mogućnosti dolaska njegovih ostataka do popularne platforme za prodaju, pod uvjetom da to jesu njegovi ostaci. Zašto je Alessandra prešutjela ovaj podataka teško je reći. Ipak, nije zgorega za spomenuti da je njena politička karijera u zadnjem desetljeću ovog stoljeća intenzivno napredovala, pa je tako ona od 2017. i zastupica u europskom parlamentu. Napredak Mussolinijeve unuke koja dijeli djedova stajališta, samo pokazuje da se Europa treba brinuti o rastućoj političkoj klimi.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari