Skandalozna kraljica Cersei, najveća fikcijska negativka u povijesti

Darth Vader, Joker, Hannibal Lecter, Anton Chigurh, Michael Myers, Norman Bates, Sauron i Voldemort samo su neki od fikcijskih negativaca koje volimo mrziti. Jedni su čudovišta, drugi zli čarobnjaci, treći psihopati vulgaris, no jedno im je zajedno – svi su muškarci! Na listi najvećih izmišljenih monstruma svih vremena ostalo je prostora i za jednu pripadnicu nježnijeg spola: kraljica Cersei Lannister, antijunakinja romana R. R. Martina objedinjenih pod nazivom “Pjesme leda i vatre” i televizijskog serijala “Igra prijestolja” uistinu je najgora od najgorih: spletkarenje, naručena umorstva i incest samo su neke od opačina na njenom meniju. Donosimo zanimljivosti o liku koji možda jedini može parirati ozloglašenoj sestri Rached iz klasika “Let iznad kukavičjeg gnijezda”!

1. U knjigama je opisana kao zelenooka ljepotica duge zlaćane kose. Dok je Lena Headey, glumica koja ju je portretirala u televizijskom serijalu, vitke građe, Cersei se u kasnijim romanima počinje debljati, što je rezultat prekomjernog uživanja u kraljevskim banketima i alkoholu. Riječ je o ambicioznoj i podmukloj osobi, spremnoj na sve kako bi se održala na vlasti i zaštitila djecu. Premda inteligentna, zbog taštine i nagle ćudi donosi nepromišljene odluke koje joj se u konačnici obijaju o glavu.

2. U Cerseinu obranu, valja reći da su za njen odvratan karakter uvelike zaslužne okolnosti. Tatica Tywin Lannister, najbogatiji čovjek na kontinentu Westeros, protiv njene volje ju je udao za kralja Roberta, neuglednog pijanca koji je uz to bio zaljubljen u drugu. Premda je čeznula za moći, rano joj je objašnjeno da joj je, kao ženi, primarna funkcija rađati kraljevske nasljednike. Na njene postupke utjecalo je i proročanstvo koje je čula kao djevojčica: lokalna vještica rekla joj je da će nadživjeti djecu i da će joj na koncu “mali čovjek” oduzeti život. Dok se u serijalu Cerseina mržnja prema patuljastom bratu Tyrionu objašnjava činjenicom da je ovaj “ubio” njihovu majku dok ga je rađala, u knjigama se na više mjesta spominje kraljičina bojazan da je upravo Tyrion “mali čovjek” koji će joj presuditi.

3. S blizancem Jamiejem Lannisterom upustila se u seksualnu vezu još kao djevojčica. Joffrey, Myrcella i Tommen, djeca koju je podmetnula Robertu, zapravo su plod incestuozne veze.

4. Nakon što je Joffrey, koji se u međuvremenu razvio u punokrvnog psihopata, na radost čitatelja ubijen, uslijedila je najšokantnija scena u romanima: seks Cersei i Jamieja na odru pokojnog sina!


5. Scena u kojoj je ponižena kraljica, gola i obrijana na “nulericu”, prisiljena hodati kroz grad snimana je u Dubrovniku. Umjesto Headey, razgolitila se dublerica Rebecca Van Cleave. Iako je ova prvotno trebala u Evinom kostimu šetati ispred biskupije, zbog negodovanja crkve pronađena je druga lokacija. Upućeni tvrde da je to bio jedan od razloga odluke producenata da se šesta sezona serijala više ne snima u Hrvatskoj!

Piše: Lucija Kapural

Komentari