Skandal u pogrebnom zavodu koji je potresao Detroit: Nema novca, nema ni pogreba, pa ni za novorođenčad!

Problematični pogrebni zavod. Fotografija: Screenshot YouTube (About Those Babies in the Funeral Home Ceiling...).

Pogrebni zavod Cantrell Funeral Home u Detroitu bio je pod prismotrom policije još od 1996. godine. U više navrata utvrđene su nepravilnosti u poslovanju ove tvrtke. Konačno je  zavod bio prisiljen zatvoriti svoja vrata u travnju 2018. godine, da bi se nekoliko mjeseci kasnije našao ponovno u središtu novog i do tada najvećeg skandala. O čemu je točno riječ, kako je do toga došlo i zašto, pročitajte u članku kojeg danas donosimo.

Jedno anonimno pismo

Sve je počelo od anonimnog poziva koji je upućen Odjelu za licenciranje i reguliranje pogrebničkih poslova (LARA) u američkoj saveznoj državi Michigan, koja izdaje dozvole za poslovanje pogrebnih tvrtki, u kolovozu 2018. U pozivu je navedeno kako se u zgradi zatvorenog pogrebnog zavoda Cantrell nalaze tijela novorođenčadi, ali nije točno specificirano gdje su tijela, a zbog čega je policija u objektu bez struje tada našla samo tijelo jednog mrtvorođenog djeteta i to u podrumu. Nakon samo dva mjeseca stiglo je istom Odjelu anonimno pismo s detaljnim uputama gdje se tijela nalaze. Tvrtka je u travnju 2018. zatvorena zbog prevara, nekompetentnosti djelatnika, grubog kršenja pravila u pogrebnoj struci poput držanja pokojnika u garaži bez rashladnih uređaja. Nakon što je policija izašla na teren imala je i što za vidjeti. Tijela su pronađena na točno definiranom skrovitom mjestu ispod podnice potkrovlja ili pak iznad stropa prostora na katu ovisno iz koje perspektive gledate. Ukupno je riječ o jedanaest malenih tijela. Neka od tijela bila su u vrećama za smeće, većina u kartonskim kutijama, a nekolicina u malim ljesovima.

Skrovište u pogrebnom zavodu. Fotografija: Screenshot YouTube (About Those Babies in the Funeral Home Ceiling…).

Kao scena iz horora

Tijela su otkrivena 12. listopada 2018. godine u skrivenom prostoru do kojega se dolazilo ljestvama iz jednog ormara, zbog čega je cijelo otkriće nalikovalo na scenu iz nekog horor filma. Tijela su nakon toga pokapana jer je o njima, u međuvremenu nađena potrebna dokumentacija. U trenutku kada je policija izašla na teren objekt je već bio kupljen od strane Naveede Syeda, izvršnog direktora Quality Behavioral Healtha, koji je započeo s preuređenjem objekta.


Tijela u vrećama. Fotografija: Screenshot YouTube (About Those Babies in the Funeral Home Ceiling…).

“Nema novca, nema pogreba”

Cijene usluga u SAD-u iznose oko 1000 dolara za kremiranje, a za sam pokop 4000. Pretpostavlja se da su tijela zaprimljena i ostavljena na čekanju da njihove obitelji plate troškove. Naravno, sve ide po principu “nema novca nema usluge”, a i sam je vlasnik ove zatvorene tvrtke pojasnio javnosti da je riječ o tijelima čije obitelji nisu mogle platiti pogreb, pa su tijela ostala nezbrinuta u prostoru zavoda. U stvari, kako smatra zagovornica promjena u pogrebnoj praksi Zapada Caitlin Marie Doughty ova su tijela najvjerojatnije bila neka vrsta “talaca” u prostoru zavoda. Naime, standardna je praksa da se usluga plati prije nego što je pogreb obavljen. Ako nije zaprimljena uplata onda se obitelji obavještavaju da trebaju preuzeti tijela, no čini se da je vlasnik problematične tvrtke Raymond Cantrell II. obiteljima prešutio takvu informaciju u nadi da će zadržavanjem tijela prisiliti njihove najbliže da plate troškove koje je s tim tijelima do tada imao. No da bi se ta usluga mogla naplatiti tijela se trebaju pravilno uskladištiti, što ovdje definitivno nije bio slučaj. Etički pristup omogućava vlasnicima zavoda da se prilagode imovinskim mogućnostima obitelji i da im na kraju krajeva ponude jeftiniji pogreb ili ih upute jeftinijoj pogrebnoj kući.

Takav scenarij u nas nasreću nije moguć!

Iako u Sjedinjenim Država postoje vrlo stroga etička pravila i jasna procedura za obavljanje ovog posla, ona ponajviše dolazi do izražaja u dobivanju licence, a manje u kontroliranju samog rada licenciranih djelatnika, što je nešto s čime se nadležna tijela trebaju pozabaviti. Kako bismo saznali je li moguće da se tako nešto dogodi kod nas, kontaktirali smo Tomislava iz Pogrebnog zavoda Hrvojka koji nam je objasnio da se u nas pogrebne usluge ipak plaćaju poslije pogreba, a jako rijetko prije toga, svi znamo i zašto. Tako da ovakav grozomoran scenariji nasreću nije moguć. U teškim situacijama često, kaže Tomislav Princivali, uskače i socijalno, a većina gradova ima određeni budžet za ovakve slučajeve, kao i zajedničke grobnice. Citirat ćemo ga za kraj:

Teško je išta uspoređivati sa SAD-om oni su svijet za sebe i tamo je novac sve, ovdje ipak još ima ljudskosti i ljudskog….

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari