Skandal u “harvardskoj” elitnoj školi za pogrebnike!

Fotografija: Screenshot YouTube SCANDAL at the Harvard of Mortuary School

I dok  u Americi postoji razrađeno i sustavno školovanje budućih pogrebnika, kod nas je tek nedavno uveden jedan jedini ispit za one koji žele obavljati ovu djelatnost pri čemu nije važno ni to ima li ili nema osoba prethodnog iskustva rada u struci. Ovakvo pojednostavljivanje je vjerojatno vezano uz nevelik broj ljudi zainteresiranih za obavljanje ove djelatnosti. I dok se u nas Udruženje za pogrebničke djelatnosti bori kako bi se počelo sa sustavnijom edukacijom ove struke ne bi li se podigao njen dignitet, a onda i onih koji tu uslugu koriste, u Americi imamo drugu priču.

Obrazovanje pogrebnika u SAD-u

U Americi postoje razne ustanove za obrazovanje pogrebnika, jedna od njih se relativno nedavno našla u središtu skandala. U pitanju je ustanova za školovanja pogrebnika smještena na Manhattanu u New Yorku, a već sam njezin položaj ide u prilog prestižnog statusa. Ustanova nosi službeni naziv American Academy McAllister  of Funeral Service (AAMI), no zbog svog ‘hoh’ statusa se zna nazivati i Harvardom pogrebnog obrazovanja. Dakle u pitanju je jedna od “najboljih” ustanova te vrste u zemlji, a koja se  našla  pred ozbiljnim optužbama koje su u kontradikciji s njezinim statusom. Školovanje za pogrebnika u SAD-u podrazumijeva teorijsku i praktičnu edukaciju, a razlikuje se i prema poziciji koju “priželjkujete” u ovom poslu. Obrazovanje završava  nacionalnim testiranjem, koje se sastoji od dva dijela umjetničkog i znanstvenog dijela, a nakon kojega stječete licencu za obavljanje ovog posla. Obrazovanje pogrebnika je pod nadzorom svog glavnog tijela, a to je u konkretnom američkom  slučaju International Conference of Funeral Service Examining Boards.

Praktična nastava važan je dio edukacije pogrebnika. Fotografija: Screenshot YouTube SCANDAL at the Harvard of Mortuary School

Anonimna prijava

Pod povećalo javnosti ova je ustanova došla nakon što je glavno nadzorno tijelo dobilo anonimnu prijavu o varanju konkretne ustanove na ispitima. Već i prije toga bilo je čudno da ova škola ima znatno višu prolaznost u odnosu na druge slične ustanove gledano na nacionalnoj razini. Tako je nacionalni prosjek prolaznosti 2013. iznosio 76 posto,  dok je prosjek ove institucije bio za gotovo dvadeset posto viši.


Nagodba teška 1,2 milijuna američkih dolara

Nakon prijave pokrenuta je temeljita istraga protiv više nastavnika i same upraviteljice ove ustanove Mary Margaret Dunn. Pokazalo se da su pojedini profesori zajedno s upraviteljicom ustanove slali polaznicima e-poštu s povjerljivim informacijama o sadržaju samog ispita. U osnovi bilo je jasno da je institucija varala državni sustav, te se više od 300 kvalificiranih pogrebnika našlo u nezgodnoj situaciji jer su im diplome koje je izdala ova ustanova proglašene nevažećim. Doduše dan im je određeni rok za ponovo polaganje ispita kako bi sačuvali licencu za obavljanje posla. Naravno, za ponovno polaganje ispita bilo je potrebno ‘iskeširati’ ni manje ni više nego 500 dolara, pa je i nadzorno  tijelo tako kompenziralo troškove istražnog postupka, recimo to tako. Kasnije su iznesene kritike na račun provedene istrage u kojoj je  nadzorno tijelo za pogrebnu struku istovremeno igralo ulogu sudca, porote i tužitelja, pa je čitav proces nazvan montiranim i okarakteriziran kao “lov na vještice”.

Sve je završilo nagodbom teškom 1,2 milijuna dolara koja je sklopljena 2018. godine. U njoj je dramatično naglašeno da je ovako varanje nekome moglo ozbiljno naškoditi. Zapravo teško je da ova struka može nekome nanijeti ozbiljnu štetu u smislu životne ugroze kada ta struka barata s mrtvima, no malo dramatike je bilo potrebno kako bi se iskorisitla situacija i došlo do izdašnog kapitala.

“Vuk sin i koze na broju”

Skandal je naškodio ne samo ustanovi i njenom budžetu već i bivšim polaznicima. Predsjednica ustanove  Mary Margaret Dunn se “časno” nakon toga povukla u mirovinu, pa je računica bila u stilu one dobre stare poslovice:”vuk sit, a koze na broju”.  Ustanova je nastavila s radom kao da se ništa nije dogodilo, a nadzorno tijelo je u cijelom slučaju profitiralo.

U nas je situacija unazad nekoliko godina nešto uređenija te za obavljanje ove struke  morate imati minimalno završeno srednjoškolsko obrazovanje, a nakon toga trebate položili samo predviđeni ispit kojim stječete diplomu bez ikakve potrebe za dodatnom edukacijom u izabranoj struci. Ovakav princip rezultira skromnom ponudom usluga na tržištu, koja nimalo ne prate trendove na tržištima Zapada.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari