Sjeverna Koreja zabranila mobitele prije 17 godina

 

Vrlo brzo nakon što je uvedena usluga mobilne telefonije u Sjevernoj Koreji, ista je opozvana. Mobilna telefonija je uvedena zbog lakše komunikacije, no u zatvorenom društvu poput sjevernokorejskog to je dovelo do nepoželjnog i nekontroliranog širenja informacija  iz drugih zemalja.

Radikalan potez

Kako je kontrola protoka informacija od strane sjevernokorejskih vlasti mogla biti samo djelomična, vlasti su se prije 17 godina (24. 5. 2004.) odlučile na radikalna potez zabrane upotrebe mobilnih telefona. Za korištenje mobitela mogla se dobiti zatvorska kazna, a u medijima su se spominjali i smrtni slučajevi vezani uz njihovo neovlašteno korištenje.

Određena liberalizacija


U međuvremenu je došlo do određene liberalizacije telekomunikacijskog tržišta u Sjevernoj Koreji. Građani mogu legalno kupiti pametne telefone koji imaju softver za praćenje njihovih aktivnosti, ali isto tako mogu ilegalno nabaviti mobitele iz Kine bez ovog softvera, no potonji pak imaju određeni radijus upotrebe te ih je vrlo opasno koristiti zbog stalnog nadzora sjevernokorejskih vlasti.

Komentari