Silovanja, mučenja i drugi strašni zločini sekte Colonia Dignidad u Čileu

 

Koloniju Dignidad osnovao je Paul Schäfer bivši nacist, koji se, nakon bijega iz Njemačke zbog pedofilskog skandala, skrasio u zabačenom, južnom dijelu Čilea, 1961. godine. Sa Schäferom je u Čile doselila i velika grupa njemačkih migranata među kojima je bilo nacističkih bjegunaca poput Josefa Mengelea. Sekta je paradoksalno nazvana Colonia Dignidad što u prijevodu znači “Kolonija dostojanstva”.

Kolonija organizirana poput koncentracijskog logora

Colonia Dignidad je imala karakter sekte koja je javnosti predstavljena kao poljoprivredni projekt. U osnovi kolonija je bila organizirana poput koncentracijskog logora i to ne samo u smislu svoje prostorne organizacije već i unutrašnjeg ustrojstva. Prostor kolonije je bio ograđen bodljikavom žicom, imao je toranj za nadgledanje, reflektore pa čak i vlastiti arsenal. Njezino je pak unutrašnje ustrojstvo počivalo na strogo postavljenim pravilima koja su tražila slijepu poslušnost, a koja se često osiguravala prisilnim drogiranjem. Roditelji su se razdvajali od djece, a sami članovi sekte nisu smjeli imati osobnih stvari izuzev najosnovnije odjeće koja nije uključivala obuću, vjerojatno kako bi se smanjila mogućnost slobodnog kretanja i bijega.

Nejednaka pravila


Sekta je propisivala dnevni raspored svojih članova, koji je podrazumijevao jednostavne obroke i prisilan rad, u kojem bi muškarci obavljali teže fizičke poslove, a žene lakše. U zajednici nije bilo televizije, telefona pa čak ni kalendara, a seks je bio strogo zabranjen. Pravila nisu vrijedila za sve članove sekte pa su Schäfer i ostali čelni ljudi sekte bili privilegirani. Vodstvo sekte je nesmetano silovalo žene i djecu, u čemu je prednjačio vođa sekte koji je najčešće napastvovao dječake, a ponekada i djevojčice.

Zlostavljanje protivnika diktatorskog režima A. Pinocheta

Zlostavljanju nisu bili izloženi samo članovi sekte već i žrtve diktatorskog režima Augusta Pinocheta. Čileanska vlada je i prije uspostave Pinochetova režima ignorirala zbivanja u koloniji, ali je s dolaskom spomenutog diktatora na vlast došlo do njihove suradnje te je prostor kolonije poslužio kao poligon za obračun sa političkim protivnicima koji su ovdje bili izvrgnuti strašnim mučenjima.

Sporo “gašenje”

Kolonija se nije raspala s padom diktatorskog režima te je još neko vrijeme djelovala budući da je čileanskim vlastima to odgovaralo jer je u njezinom sklopu djelovala bolnica u kojoj se liječilo lokalno stanovništvo. Tek nakon bijega Schäfera zbog optužbi za seksualno zlostavljanje 1997. došlo je do promijene u stavu čileanskih vlasti. Schäfer je nakon bijega uhićen u Argentini te izručen Čileu. Godine 2006. osuđen je na 20 godina zatvora, ali je umro nakon samo pet godina izdržavanja zatvorske kazne.

Od Kolonije dostojanstva do Bavarskog sela

Kolonija je kasnije nazvana Villa Baviera (Bavarsko selo), a čileanska vlada ju je stavila pod svoju upravu kako bi isplatila žrtve sekte. Danas je to turističko-ugostiteljski kompleks koji nudi razne sadržaje. Ovdje i dalje žive bivši članovi sekte kao i njihovi potomci. Colonia Dignidad je u osnovi bila paravan za zločinačku organizaciju koja je u tijeku svog djelovanja počinila niz brutalnosti za što čileanska država snosi svoj dio odgovornosti.

Ekranizacija

O ovoj je zloglasnoj sekti snimljen je i istoimeni film s  Emmom Watson u glavnoj ulozi 2015. godine.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari