Serijski ubojica Joe Metheny: Komadao svoje žrtve, a njihova tijela pretvarao u burgere!

Pretpostavljamo da kada ste gladni ne razmišljate previše gdje ćete otići pojesti nešto, onako s nogu, no nakon ove priče vjerojatno ćete dobro razmisliti što i gdje naručujete.
Joseph Roy Metheny američki je serijski ubojica s područja Baltimorea u američkoj saveznoj državi Maryland, koji je prema svojim izjavama ubio 10 ljudi. No, mala količina pronađenih dokaza onemogućila je da mu se sudi za više od dva ubojstva. Njegove žrtve su najčešće bile s ruba društva ovisne o drogi i alkoholu. Najčešće su to bili beskućnici i prostitutke.

Pretvaranje u čudovište

Joe Metheny je svoje djetinjstvo opisao kao teško jer mu je otac bio alkoholičar koji je rano stradao tako da je ostao s majkom koja se morala sama brinuti za šestero djece. Prema njegovim riječima majka mu je radila dvije smjene zbog čega je velik dio djetinjstva proveo u udomiteljskim obiteljima. Međutim, njegova majka tvrdi drugačije i smatra da je on kao dijete imao sasvim normalan život i da nikada nije bio u udomiteljskoj obitelji. Kasnije se pridružio vojsci, pri čemu je prvo bio stacioniran u Njemačkoj odakle je završio u Vijetnamu, gdje se navukao na drogu. Prema mišljenju njegove majke za Methenyjevo pretvaranje u čudovište kriva je droga. Uglavnom dio priče s ubojstvima počinje 1994. godine u vrijeme dok je Metheny radio kao vozač kamiona i živio s djevojkom i njihovim šestogodišnjim sinom. Kako je često bio odsutan djevojka ga je napustila zajedno sa njihovim djetetom, što je u njemu probudilo silan bijes.

Prva ubojstva


Metheny je bio grdosija od čovjeka, od nekih 200-njak kg, koji se nakon što je ostao bez obitelji zaposlio u tvornici za preradu drveta i koji je sam sebe smatra vrlo bolesnom osobom. Nakon što ga je ostavila partnerica koja je, također, bila ovisinica krenuo ju je tražiti pod mostom gdje se znala drogirati, no tu je našao samo dva beskućnika koja mu nisu mogla reći gdje je ona, zbog čega ih je ubio sjekirom. Kasnije te je večeri ubio još dvije žene, a kako je u blizini bio ribar koji je sve to mogao vidjeti Metheny je, za svaki slučaj, ubio i njega. Tri zadnja ubijena tijela je bacio u rijeku dok su beskućnici završili na nepoznatoj lokaciji. Ubrzo je uhićen kada su nađeni ostaci tijela dvojice beskućnika te je u zatvoru proveo godinu i pol čekajući suđenje, no na suđenju je oslobođen zbog nedostatnih dokaza koji bi ga izravno povezali s ubojstvima.

Kako ukloniti ostatke tijela?

Ubrzo po izlasku ubija dvije prostitutke, ali sada počinje ubijati iz zabave i osjećaja uzbuđenja i moći koje je ubijanje u njemu proizvodilo. U to vrijeme živio je na izoliranom mjestu, u blizini svog novog posla gdje je vozio viličar, a gdje je imao stacioniranu malu prikolicu u koju je dovodio prostitutke. Jedne je noći divljački silovao i ubio Kimberly Spicer u svojoj prikolici, a nakon toga je raskomadao njezino tijelo. Na sličan način je završila i prostitutka Catherine Magaziner. Umjesto da svoje žrtve sahrani ili skrije on je iskoristive dijelove spremao u Tupperware posuđe i pohranjivao ih u hladnjake dok je ostale dijelove zakopavao u plitke grobove u obližnjem šumarku. Kako bi uklonio dokaze odlučio je od tijela žrtava praviti pljeskavice pa je njihovo meso miješao sa svinjetinom i posluživao ih na svom štandu kao burgere uz jedno prometnu cestu. Jedna od bizarnosti je i priča prema kojoj je nekoliko mjeseci nakon što je ubio Catherine došao do mjesta gdje je bila pohranjena njezina lubanja te je s njom imao spolni odnos.

Od osvete do zabave

Uglavnom od potrage za ženom i sinom koja je započela kao osvetnički pohod njegovo ludovanje se pretvorilo u neku vrstu zabave u kojoj je silovao i ubijao, komadao prostitutke i beskućnike. Njihova tijela je donosio kući i meso spremao u zamrzivač dok se ostalih dijelova rješavao. Činilo se da nitko na štandu ne primjećuje da njegovi burgeri imaju poseban dodatak. On kazuje da je ljudsko meso vrlo slično svinjetini i kada se s njime pomiješa nitko ne može osjetiti razliku. Kada bi mu ponestalo mesa za prodaju na štandu ubio bi nekog novog. Prema svom priznaju ubio je 10 ljudi, a uhvaćen je slučajno 1996. kada je njegova zadnja žrtva Rita Kemper uspjela pobjeći te pozvati policiju.

Smrtna kazna i njezino poništenje

Na suđenju Metheny je za sebe tražio smrtnu kaznu kako bi što prije završio u paklu, gdje mu je i mjesto, a koju je i dobio. Ta je kazna poništena 2000., i promijenjena u dvije doživotne. Godine 2017. pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji. Čini se da ga nije grizla savjest zbog učinjenog. Žalio je na kraju samo što nije uspio ubiti svoju ženu i tipa s kojim ga je ostavila. Naime, tijekom vremena saznao je da mu je žena završila na ulici, a sin u ustanovi za nezbrinutu djecu, no nije mogao dobiti skrbništvo za sina zbog svoje kriminalne prošlosti.

Opreza nikada dosta

Metheny se nije pokajao za ono što je učinio, uživao je u ubijanju i kazao je da kada bi rekao nešto drugo to bi bila laž. Završit ćemo ovaj stravičan slučaj s njegovim riječima upozorenja jer opreza očito nikada dosta: “Dakle, sljedeći put kad se budete vozili cestom i slučajno vidite otvoreni štand s burgerima kakav nikada prije niste vidjeli. Svakako razmislite o ovoj priči prije nego što zagrizete sendvič.”

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari