Seksualni vremeplov: Pojas nevinosti, kondom od jenjećih iznutrica i dobre vibracije za histerične gracije

Za vas smo, nasumičnim redoslijedom, odabrali dvadeset pomalo bizarnih no istinitih činjenica vezanih za povijest ljudske seksualnosti!

1. U petnaestom stoljeću, dame su brijale pubis, a potom na to područje “montirale” perike izrađene po mjeri. U viktorijansko doba, lažnim busenovima su se kitile prostitutke, koje su na taj način pokušavale prikriti znakove spolnih bolesti.

2. Američka udruga psihijatara homoseksualnost je registrirala kao mentalni poremećaj sve do 1973. godine.

3. Jedno od najpopularnijih štiva petnaestog stoljeća bio je erotski roman “Priča o dvoje ljubavnika”. Njegov autor nvodno je bio – papa Pio II. (1405. – 1464.)!


4. Arheolozi su na Cipru pronašli kletvu iz sedmog stoljeća, uklesanu na olovnu ploču: “Neka te penis boli svaki put kad vodiš ljubav!”. Kome je bila namijenjena i zašto, nije poznato.

5. U srednjovjekovnoj Francuskoj preljubnice su se kažnjavale na uistinu osebujan način – odveli bi ih na gradski trg a potom ih natjerali da gole naganjaju kokoši.

6. Penis Napoleona Bonapartea (1769. – 1821.) za 40.000 dolara je prodan jednome američkom urologu.

7. Kondomi su se u Kini koristili još u petnaestom stoljeću, a izrađivali su se od – janjećih iznutrica!

8. Termin “blow job”, koji u engleskom žargonu označava felaciju, potječe još iz viktorijanskog doba, ali se tada koristio za drugu seksualnu radnju – ejakulaciju.

9. Za kralja Velike Britanije Eduarda VII. (1841. – 1910.) majstori su napravili masivni stol, koji je monarh koristio isključivo za seksualne odnose.

10. Američki liječnik John Harvey Kellogg (1852. – 1943.), žestoki protivnik masturbacije, smatrao je da pikantna hrana potiče moralno posrnuće ovog tipa, dok ga ona bljutava gasi. Tako su nastale prve kukuruzne pahuljice!

11. Stari Egipćani vjerovali su da razina vode u Nilu, a time i opstanak svijeta, ovisi o razini sjemena u rijeci, pa su faraoni tradicionalno ejakulirali u rijeku.

12. Vibrator je izumljen u devetnaestom stoljeću, a isprva se koristio su medicinske svrhe, preciznije, za liječenje ženske histerije.

13. Spekulum, instrument koji se koristi pri ginekološkom pregledu, bio je poznat već u antičkoj Grčkoj.

14. Kad su srednjovjekovni muževi odlazili na put ili u rat, vagine svojih boljih polovica okivali su pojasom nevinosti (na slici!), svojevrsnim željeznim gaćicama koje su se zaključavale. Time su osiguravali da im ove budu vjerne.

15. G-točku, čija stimulacija jamči snažne orgazme, godine 1940. je otkrio njemački ginekolog Ernst Gräfenberg (1881. – 1957.), a njen točan položaj potvrđen je tek 2008., kad je ustanovljeno da tu čarobnu točku ima samo dio žena.

16. Pedesetih godina prošlog stoljeća, u sklopu “Operacije ponoćni klimaks”, CIA je regrutirala niz prostitutki da namame klijente u “sigurne kuće” u San Franciscu, gdje su im davale halucinogene droge bez njihovog znanja. Kroz ogledalo providno samo s jedne strane, špijuni su proučavali reakcije subjekata. Cilj eksperimenta? Kontrola uma! CIA je, naime, gajila nadu da će podmetanjem LSD-a i natrij -pentotala, tzv. seruma istine, dezorijentirati strane lidere kako bi mogla njima manipulirati.

17. Osim za molitvu i prinošenje žrtava, drevni su hramovi stoljećima služili za plaćeno zadovoljavanje muške pohote. Prostitutke u Mezopotamiji ujedno su obnašale svećeničke dužnosti, asistirajući u obožavanju božica plodnosti. Te pobožne žene veći su dio zarade davale hramu u kojem su služile.

18. Za razliku od kršćanske doktrine, drevni indijski tekst Kama Sutra kao cilj općenja ne postavlja prokreaciju, nego užitak. Kao autor priručnika za “božansko sjedinjenje” navodi se Mallanāga Vātsyāyana, hinduistički filozof koji je živio između 4. i 6. stoljeća.

19. Najobdareniji junak grčke mitologije bio je Prijap, sin Afrodite i Dioniza koji je podario ime osobito neugodnome medicinskom stanju. Ovaj seoski bog nerijetko je prikazivan s nabreklim udom većim od njega samoga: mnoga dvorišta krasile su njegove skulpture, koje su funkcionirale kao – strašila za ptice! Grci su, naime, preferirali male, skladne penise, smatrajući one poveće barbarskima. Kod Rimljana je bilo drugačije – cijenili su razvijenu muškost, toliko da su vojskovođe ponekad promicali vojnike u časnike isključivo zbog dužine penisa.

20. Talijanski liječnici trinaestog stoljeća vjerovali su da je djevičanski urin čist kao suza, dok je onaj u posrnule djevojke mutan i prljav kao, uostalom, i ona sama. U slučajevima sumnje, od djevojke se zahtijevalo da legne na krevet, a babice, usidjelice i ostali medicinski autoriteti bi, uz pomoć falusa od voska, testirali njen moral. Postojao je omanji problem: ako je cura i bila nevina, nakon testiranja teško se mogla time pohvaliti!

Piše: Lucija Kapural

Komentari