Šef mafije John Gotti: Nemilosrdni ubojica i samoljubivi kicoš!

 

Obično mafijaške obračune imamo prilike gledati u filmovima pa će priča koju ćemo Vam ovdje ispričati pokazati da filmovi ove tematike nisu tako daleko od stvarnosti. Jedan od najpoznatijih šefova njujorške mafije John Gotti osuđen je na doživotnu kaznu zatvora početkom ljeta 1992. godine. Vrijeme u kojem je on bio na čelu obitelji Gambino bilo je ono u kojem je ova mafijaška obitelj dominirala svijetom organiziranog njujorškog kriminala.

Od sitnog kriminalca do opasnog ubojice

Gotti je rođen u siromašnoj talijanskoj obitelji te je rano napustio školu i ubrzo postao sitni kriminalac. Tijekom šezdesetih godina 20. st. počinje raditi sitne poslove za mafijašku obitelj Gambino, a istovremeno između razno-raznih obavljenih poslova boravi u zatvorima. Od sitnog kriminalca postaja tijekom vremena opasni ubojica i moćnik. Dok je Gotti bio u zatvoru na čelu obitelji Gambino je bio njezin osnivač Carlo Gambino koji je na toj poziciji bio od 1957. do 1976., kada je umro od srčanog udara. On je zaslužan za pretvaranje ove zločinačke organizacije u moćnu mafijašku obitelj u SAD-u, koja se bavila ilegalnim poslovima lihvarenja, reketa, prostitucije, kockanja i pranja novca.


Krvav dolazak na čelo obitelji Gambino

Po želji starog Gambina da sve ostane u obitelji, naslijedio ga je njegov šogor Paul Castellano. Nakon što je krajem 70-tih izašao iz zatvora Gotii je krvavo proširio svoju moć. Postao je vrlo brzo suparnik Castellanu. Osobito nakon što je za pobočnika ovaj imenovao svog vozača i tjelohranitelja Thomasa Bilottija. Godine 1985. Gotti je prigrabio vlast ubojstvom obojice te se proglasio  glavom obitelji Gambino. Tim je ubojstvom postao šef šefova (boss bossova) Gotti je bio nemilosrdan igrač poznat po svojoj ljubavi prema skupim odijelima i sklonošću za publicitetom što su mu mnogi zamjerali, a on je jednostavno uživao u trenucima slave.

Niz neuspješnih suđenja do 1992.

Tijekom 80-ih organizirano je više neuspjelih suđenja protiv Gottija pri čemu bi ovaj uz pomoć dobrog odvjetnika i podmićivanja dolazio do oslobađajućih presuda. Međutim na suđenju 1992. izdao ga je ga je jedan od njegovih glavnih suradnika, mafijaški ubojica Sammy The Bull Gravano. Gravano je imao dogovor s vladom koja mu je za svjedočenje protiv šefa ponudila umjesto smrtne kazne, kaznu zatvora od 20 godina. Tijekom njegova svjedočenja priznao je 19 ubojstava od kojih je 10 naredio sam Gotti. Gravanove riječ potvrdile su tajne video i audio snimke koje je snimio FBI, a iz kojih je očito da je Gotti naredio ubojstvo Castellana i njegova prvog čovjeka. Snimke pokazuju da je Castellano bio nezadovoljan što se protiv njegove volje krijumčare gradom velike količine droge. Gotti je proglašen krivim po svim točkama optužnice.

Doživotna kazna

Dobio je doživotnu kaznu zatvora. Optužen je za reket, niz ubojstava, uključujući ubojstvo Castellana, zavjere za ubojstvo, ilegalno kockanje, primanje mita, ometanje pravde, utaju poreza. Kaznu je izvršavao u američkom zatvoru u Marionu u u državi Ilinois. Najvećim dijelom bio je u samici, a iz zatvora je nastavio voditi svoje mafijaše poslove. Godine 2002. umro je od raka grla u Medicinskom centru za zatvorenike u Springfieldu u Missouriju. Nakon njegova zatvaranja vlast nad obitelji Gambino preuzeo je njegov ne baš sposobni sin John Gotti mlađi koji je uskoro uhićen i optužen za reket 1998., te je osuđen na 6 godina. Nakon izlaska vrlo brzo se vraća u zatvorsku ćeliju pod optužbom za  reketarenje i ubojstvo na Floridi 2008. godine.

Slabljenje obitelji Gambino nakon Gottijeva odlaska

Zbog završetka Johna Gottija mlađeg u zatvoru, vlast preuzima Petar Gotti koji je svoju dužnost obavljao kratko, ali vrlo brzo završava u zatvoru nakon bratove smrti jer je optužen za reketarenje, zavjeru i ubojstvo Gravana. Nakon toga vodstvo obitelji preuzima Nicholas “Mali Nick” Corozzo, Gottijevi bliski suradnik no, on nije imao potencijala za ulogu vođe pa je obitelj postupno gubila utjecaj. Sve mafijaške priče imaju uglavnom istu okosnicu života kojeg sačinjava opasnost, novac i moć, okruženost ženama uglavnom lakšeg morala i život ispunjen s puno, puno krvi. Prema Gottijevom životu snimljen je i istoimeni film “Gotti” s Johnom Travoltom i Kelly Preston, 2018. godine.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari