Savršenstvo nesavršenosti: Djevojčica koja je promijenila pravila modnog biznisa

Ne tako davno, manekenski posao bio je rezerviran za dugonoge, mlađahne cure savršenih proporcija i anđeoskih lica te pomno depilirane momke atletske muskulature i blještavog osmijeha. Zadnjih godina, u modnoj industriji sve više se stavlja naglasak na posebnost i “slavljenje različitosti”: pored konvencionalno lijepih modela, pistama defiliraju “plus size” dame, osobe s tjelesnim deformitetima, albinizmom, alopecijom… Jedna od onih koji su mijenjali pravila modnog biznisa bila je Madeline Stuart. Priča ove hrabre 24-godišnjakinje dokaz je da i oni kojima je sudbina dodijelila izrazito loše karte mogu uspjeti u životu, ako vjeruju u sebe.

Premda ima Downov sindrom, kromosomsku abnormalnost koju odlikuju mongoloidne crte lica i umna zaostalost, za Australkom bujne crvene kose i zaraznog osmijeha danas se otimaju vodeći modni dizajneri. “Kao djevojčica, bila sam prilično debeljuškasta, zbog čega su me vršnjaci često zadirkivali. Premda me njihova poruga boljela, odlučila sam je iskoristiti kao poticaj da promijenim nešto u životu. Upisala sam se na plivanje, ples i kriket te u godinu dana izgubila dvadeset kilograma”, priča Madeline. “Kad mi je rekla da bi se htjela baviti manekenstvom, bila sam, priznajem, skeptična”, iskrena je njena majka Rosanne. “Nije mi se sviđala ideja da moju mezimicu na taj način izložim, jer sam dobro znala koliko ljudi mogu biti zlonamjerni prema onima koje utrpaju u ladicu ‘različitih’. Ona je, međutim, bila uporna. Pridobila me riječima: ‘Mamice, ako se ne budem sviđala ljudima, to je u redu. Sebi se sviđam i to mi je dovoljno!’ Početkom 2015. godine, odvela sam je u jednu agenciju i tako je počelo. Moji strahovi su se, srećom, pokazali bezrazložnima: Maddy su prihvatili kao kraljicu. Nadam se da će njena priča inspirirati i druge ljude s Downovim sindromom na donošenje pozitivnih odluka u životu. Jer, vjerujte mi, oni mogu ostvariti što god požele… Samo što to rade svojim tempom”.

Simpatična djevojka ponosi se činjenicom da je dala svoj obol novome, širem poimanju ljepote u društvu. “Kad bismo svi bili visoki i vitki te imali savršena lica, ovaj svijet bio bi dosadno mjesto. Prava ljepota je ono što čovjek nosi u sebi i što daje onima oko sebe”, ispričala je prva manekenka u povijesti s Downovim sindromom. Odlučna Madeline, koja je nosila revije na Tjednu mode u New Yorku, Parizu i Londonu, postala zaštitno lice poznatog brenda sportske odjeće te krasila naslovnicu “Voguea”, danas je “teška” oko petnaest milijuna dolara, a “Australska zaklada za invaliditet” imenovala ju je svojom ambasadoricom.

Piše: Lucija Kapural


Komentari