“Sačekuša” za oca pop-arta: Radikalna feministkinja pokušala je ubiti Andyja Warhola!

Andy Warhol (1928. – 1987.) nije bio vizionar niti revolucionar. Ništa novo nije izmislio, osim što možemo reći da je, izmislivši Andyja Warhola, stvorio prvu likovnu pop zvijezdu. Ono što ga je učinilo jednim od najutjecajnijih umjetnika dvadesetog stoljeća bila je jedinstvena sposobnost da uhvati duh vremena. Posjedovao je “radar” koji mu je omogućavao da prepozna društvene trendove prije suvremenika, da prati plimu i oseku američkog života. Usprkos širini Warholove umjetnosti, njegova glavna kreativna težnja bio je on sam. Uspio je sebe učiniti neprocjenjivom robom, nekom vrstom kulturnog brenda. Svjesno je iritirao, ali i intrigirao javnost. Dobio je i više od svojih poslovičnih petnaest minuta slave, a premda je u pozornosti silno uživao, umalo mu je došla glave.

Nakon afirmacije u slikarstvu i filmskoj umjetnosti, “papa popa”, kako su mu tepali, osnovao je “Tvornicu”, studio u kojem je okupljao suradnike ali i neke od najvećih holivudskih zvijezda. Warholova slava poput magneta je privlačila mlade ljude koji su se htjeli okušati u svijetu filma. Jedna od njih bila je Valerie Solanas, spisateljica i radikalna feministkinja (muškarce je nazivala “biološkom nesrećom”).

Ova duboko poremećena individua svojedobno je osnovala “Udrugu za sječu muškaraca”, kojoj je bila predsjednica i jedini član. Jednog dana sačekala je Warhola ispred “Tvornice” i predložila mu da producira njen scenarij ljupkog naziva “Up Your Ass”, dirljivu priču o neshvaćenoj prostitutki koja u slobodno vrijeme ubija muškarce čekićem. Intrigiran naslovom, ovaj je pristao pročitati njenu umotvorinu.

Nažalost, rastrgan obavezama, negdje je zametnuo rukopis. Kad ga je Valerie nazvala želeći znati što misli o njenom radu, iskreno je priznao da nema pojma gdje je završio. Podivljala je od bijesa i zahtijevala da joj plati za “neprocjenjivu štetu koju je nanio svijetu umjetnosti”. Odbio je. To će ga vrlo skupo koštati.

Jedne večeri, munjara ga je sačekala ispred “Tvornice”. Zaustio se da je pita što tu radi, ali su njegovu rečenicu prekinuli hici. Warhol, u kojeg je Solanas ispalila tri metka, srušio se na pod u lokvi krvi. Hitno je prevezen u bolnicu, gdje je njegovo srce u jednom trenutku stalo, pa su mu kirurzi morali otvarati prsni koš i ručno ga masirati.


Uspio je ostati živ, jedva, ali se od posljedica napada nikada nije u potpunosti oporavio. Do kraja života nosit će korzet, strahujući da se rane ne otvore, te panično izbjegavati ljudski dodir.

Piše: Lucija Kapural

Komentari