Romeo i Julija iz brončanog doba: Zajedno su počivali pet tisućljeća!

Fotografija: Archaeology Magazine

U listopadu 2019. godine, arheolozi su otkrili nešto uistinu jedinstveno – sablasno koliko i romantično. U grobu iz brončanog doba, iskopanom u kazahstanskoj pokrajini Karagandi, pronašli su sjajno očuvane kosture muškarca i žene. Okruženi oružjem i brojnim dragocjenostima, zajedno su počivali duže od pet tisuća godina.

U istom grobu nađeni su i kosturi dva konja, a znanstvenici pretpostavljaju da je riječ o životinjama koje su ritualno žrtvovane zbog zagrobnih beneficija pokojnika. Naime, u drevnom Kazahstanu nije bilo neobično da se, uz ljude, pokapaju njihovi konji, pogotovo kad se radilo o elitnim ratnicima. Sudeći po količini i raznolikosti oružja pronađenog u raki, od brojnih vrhova strelica preko izvrsno očuvanih bodeža do koplja vrhunske izrade, muška polovica para bila je upravo to. Pretpostavlja se da se za života borio na bojnim kolima, dok je žena koja mu se pridružila na putovanju u vječnost bila njegova družica.

Sam grob i kosturi konja postavljeni su tako da izgleda kao da konji vuku kola i u zagrobnom životu. Ove životinje, bitne figure u ukopu vrhunskih ratnika, bile su pokazatelj vojne snage i prestiža, dok su žene, poput “Julije” iz Karagande, pokapane s keramikom, iglama i ukrasima.

Ukopi parova nisu bili rijetkost na tim prostorima, ali znanstvenici za sada ne znaju je li par umro zajedno ili je jedno od njih sebi oduzelo život kako bi mogli zajedno provesti vječnost. U pregledima kostiju, nije pronađeno ništa što bi upućivalo na to da je netko od njih preminuo nasilnom smrću.

Piše: Lucija Kapural


Komentari