Rodney Alcala: Sudionik showa “Spoj na slijepo” i serijski ubojica

Rodney Alcala. Fotografija: Jefferson Siegel (The New York Times).

 

Serijski ubojica Rodney Alcala dobio je nadimak “Ubojica iz zabave” zahvaljujući nastupu u popularnom istoimenom reality showu The Dating Game Killer. Svoje je žrtve lako osvajao privlačnim izgledom i visokim kvocijentom inteligencije. Svoj prvi poznati zločin počinio je još davne 1968. godine, a žrtva je bila osmogodišnju Talia Shapiro koju je oteo na putu do škole i odveo u svoj holivudski stan. Na sreću djevojčice, njezinu je otmicu vidio motorist koji je slučaj prijavio policiji. Upad policije u Alcalin stan djevojčici je spasio život, no silovatelj je uspio pobjeći u New York gdje je uzeo novo ime John Berger i upisao Školu za umjetnosti Sveučilišta u New Yorku. Nakon bijega uvršten je na FBI-vu listu najtraženijih bjegunaca. Tri godine kasnije dobio je posao u ljetnom umjetničkom kampu u New Hampshireu gdje se predstavljao kao John Burger. Iste je godine (1971.) u lipnju silovanja i zadavljena dvadesettrogodišnja stjuardesa Cornelia Michel Crilley u New Yorku, a njezino ubojstvo je ostalo neriješeno do 2011., kada je DNA analizom povezano s Alcalom.

Prepoznavanje i više zatvorskih kazni

Alcala je prepoznat od strane polaznika iz kampa u kojem je podučavao, nakon čega je uslijedilo njegovo uhićenje i izručenje državi Kaliforniji. U međuvremenu su roditelji djevojčice Talli Shapiro preselili u Meksiko i zabranili kćeri svjedočenje na sudu protiv Alcale. Budući da nije mogao biti osuđen težom kaznom za silovanje i pokušaj ubojstva bez glavnog svjedoka, dobio je samo manju kaznu za napad. Iz zatvora je izašao tri godine kasnije. Nedugo nakon uvjetnog puštanja na slobodu uhićen je zbog napada na trinaestogodišnju djevojčicu koja je u spisima identificirana samo kao Julie J. Nakon toga je u zatvoru odležao još dvije godine, ali je odmah po izlasku na slobodu nastavio svoju već uobičajenu praksu. Po drugom uvjetnom puštanju njegov mu je službenik dozvolio da otputuje u New York. Danas se smatra da je tijekom tog kratkog boravka u ovom velikom gradu ubio Ellen Jane Hover (23), kćer vlasnika popularnog hollywoodskog noćnog kluba Ciros. Već iduće godine je odslužio kratku zatvorsku kaznu, ali ne zbog ubojstva već posjedovanja marihuane.

Sudjelovanje u popularnoj emisiji unatoč kriminalnoj prošlosti


Nakon što se Alcala počeo pretvarati da je profesionalni modni fotograf dobio je lak pristup žrtvama. Većina fotografija koje je snimao bile su eksplicitne. Iste se godine prijavio za natjecanje u popularnom showu The Dating Game Killer u kojem se pred kamerama dogovarao spoj na slijepo, a u njemu su žene mogle birati između tri muškarca s kojima su mogle samo razgovarati. Zanimljivo je za spomenuti da nakon što je Alcala bio izabran kao pobjednik jedne od emisija, djevojka koja ga je izabrala za spoj, Cheryl Bradshae odustala je od spoja jer je Alcala, prema njezinom mišljenju, oko sebe širio čudnu jezivu energiju, a što joj je vjerojatno spasilo život. Može se postaviti pitanje kako je ovaj seksualni predator mogao završiti kao natjecatelj u jednoj popularnoj emisiji, stvar je jednostavna jer u to vrijeme nisu postojale baze podataka koje bi automatski provjeravale ima li osoba koja se prijavljuje kriminalnu povijest ili ne. U produkcijskoj kući nisu bili upoznati s njegovom prošlošću, ali je postojala dvojba da li ga uključiti u emisiju ili ne. Producent Mike Metzeger nije bio siguran bi li ga uključio zbog čudne osobnosti dok je njegova buduća žena kordinatorica Ellen Metzeger smatrala da će on biti pravi “magnet” za žene.

Ubojstvo dvanaestogodišnje djevojčice

Iza rešetaka je trajno završio nakon uhićenja 1979. godine. To se uhićenje dogodilo nakon što je oteo i ubio djevojčicu od 12 godina, koja je krenula biciklom na sat baleta. Njezino je tijelo nađeno u raspadnutom stanju nešto manje od dva tjedna nakon nestanka u podnožju Los Angelesa. Zahvaljujući činjenici što su se prijatelji ubijene djevojčice sjetili muškarca koji ih je želio fotografirati, uoči nestanka male balerine, Alcala je prepoznat i uhićen u srpnju 1979. , a već je 1980. godine osuđen na smrt u Kaliforniji.

Poništenja osude iz 1980.

Međutim, osuda je poništenja zbog pravnih propusta tijekom suđenja zbog čega je uslijedilo novo suđenje 1986. koje je rezultiralo istom presudom, ali se ista priča ponovila s novom presudom zbog pogreške u pravnoj proceduri, što je dovelo do trećeg suđenja. U međuvremenu je došlo do napretka u analizi DNA tako da je uoči novog suđenja Alcala optužen za ubojstvo još četiriju žena u Kaliforniji tijekom kasnih 70-ih godina 20. st.

Poznate žrtve

Alcala je imao svoju razrađenu metodologiju “rada” u kojoj je žrtve silovao, a zatim davio. Tako je zahvaljujući analizi DNA optužen u trećem suđenju i za ubojstvo 18-godišnja Jill Barcomb koja je ubijena još u studenom 1977. u New Yorku, a kojoj je između ostalog razbio lice do neprepoznatljivosti. Teretilo ga se sada i za ubojstvo medicinske sestre stare 27 godina Georgije Wixted koja je seksualno zlostavljanja čekićem i ubijena u prosincu 1977. u Los Angelesu. Iduća žrtva s kojom ga je povezala DNA analiza bila je tridesettrogodišnja tajnica Charlotte Lamb koja je ubijena u lipnju 1978., također u Los Angelesu. Prema novom dokaznom materijalu optužen je i za ubojstvo dvadesetjednogodišnje Jill Parenteau koje se dogodilo u lipnju 1979. u Los Angelesu Sva su navedena tijela pronađena u pomno isceniranim položajima.

Fotografija: Pixabay.

Povezivanje optužnica

Novo suđenje održano je 2010., a na njemu se Alcali sudilo za pet ubojstava. On je odlučio u sporu biti sam svoj odvjetnika. Toliko se uživo u obranu da je punih pet sati mijenjao uloge od odvjetnika do optuženika. Nakon ove bizarne samoobrane osuđen je po treći puta na smrtnu kaznu u svojoj 66-oj godini života. U međuvremenu je priznao ubojstvo 30-ak žena, ali policija smatra da je kriv za smrt barem 130 žena različite dobi.
To mišljenje potkrepljuje i ormarić kojega je Alcala iznajmio u Seattleu, a gdje je pohranjivao fotografije svojih žrtava kao neku vrst suvenira. Uglavnom su tu bile fotografije žena, djevojčica i dječaka u eksplicitnim pozama, ali je tu bilo i osobnih predmeta žrtava, poput para naušnica koje su pripadale dvanaestogodišnjoj djevojčici.

Moratorij na smrtne kazne u Kaliforniji

Prema njegovim riječima žrtve je prvo fotografirao, potom silovao i na kraju ih je gušio te bi ih ubio dok su bile onesviještene. Osuđen je za ubojstva koja je počinio između 1977. i 1979. Godine 2019. guverner Kalifornije Gavin Newsom najavio je moratorij na smrtnu kaznu zbog čega je odgođeno izvršavanje Alcaline smrtne kazne. Alcala je u međuvremenu umro krajm srpnja 2021. godine  u zatvoru u Kaliforniji.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari