Rođenje nejednakosti: Zašto se, koncem ledenog doba, “plemeniti divjljak” preobrazio u surova ratnika?

Paleolitik, najstarije i najduže razdoblje ljudske povijesti, započeo je prije četiri milijuna godina, da bi završio sa zadnjim ledenim dobom, dvanaest tisuća godina prije Krista. U gospodarskom smislu, bilo je to razdoblje lova i skupljanja plodova – nomadskog načina života – pa se arheološki ostaci nalaze uglavnom u špiljama i na otvorenom. Mnogi od tih ostataka svjedoče o važnosti zjedništva tijekom ovoga dugačkog perioda.

U primitivnim društvima, koja su se razvila pretežno na krvnom srodstvu, potreba za životom u skupini dozrela je kao odgovor na prilagodbu okolišu, s ciljem preživljavanja. Paleolitički ljudi isprva su živjeli u malim skupinama od dvadesetak pojedinaca. Plijen su zajednički lovili i dijelili, što je imalo dvojaku funkciju: pružalo je osjećaj pripadnosti i služilo kao zalog za budućnost. Sretni lovac danas mogao je, naime, ne biti sretne ruke sutra, no kako je bio spreman podijeliti plijen s drugovima, imao je pravo očekivati da će i oni postupiti na jednak način.

Dok su muškarci lovili, žene su skupljale jestivo bilje, plodove, korijenje i sjemenje. Jednakost spolova bila je zajamčena različitim funkcijama u zajednici, u kojoj su jedni trebali druge. Dok god su primitivni narodi živjeli nomadskim životom, potreba za “glavom” skupine, pojedincem kojem će, zbog izuzetnih sposobnosti, ostali članovi zajednice priznavati autoritet, bila je slabo izražena. A onda su se stvari promijenile.

Koncem posljednjega ledenog doba, došlo je do niza događaja, koji su utjecali jedni na druge. Zbog povišenja temperatura, došlo je do nestanka stepa te, zajedno s njima, i brojnih vrsta koje su primitivni narodi lovili. Mamute, gigantske dabrove i sabljozube tigrove zamijenile su male životinje, pa je lov postao teži i donosio manje porcije. Drugi važan čimbenik bio je brz demografski rast, koji je koincidirao sa smanjenjem prehrambenih izvora. Kad bi neka skupina otkrila okoliš bogat izvorima hrane, odmah bi se na njemu nastanila, inzistirajući na pravu vlasništva nauštrb ostalih skupina. To je bilo pretpostavka za pojavu nejednakosti i sukoba među ljudima.


Piše: Lucija Kapural

Komentari