Na današnji dan

Rio de Janeiro u šest slika: Je li ime grada odabrano greškom?

Fotografija: Wikimedia.commons

Nogomet, plaže, karneval. Sunce, samba, seks. Ulični lopovi, favele, droga. Ljepotice, ljepotice, ljepotice. Da, sve asocijacije drže vodu: Rio de Janeiro grad je snažnih kontrasta. Iznad zlatnog pijeska i oceana uzdižu se strme granitne planine, kolonijalne zgrade ugnijezdile su se među modernim staklenim neboderima, bujna vegetacija dopire sve do gusto naseljenih centralnih dijelova grada, a luksuzne vile niču u zagrljaju najbjednijih potleušica. Donosimo zanimljivosti iz povijesti nekadašnje brazilske prijestolnice!

Kakva vražja rijeka?

Dana 20. siječnja 1502. godine portugalski istraživači predvođeni Gasparom de Lemosom stigli su u zaljev Guanabara, mjesto budućeg grada. Prema legendi, poetično ime Rio de Janeiro (“Siječanjska rijeka”) odabrali su greškom, misleći da se nalaze na rijeci a ne na oceanu. Povjesničari, međutim, smatraju da bi se takav kiks teško mogao potkrasti iskusnim moreplovcima: većina stručnjaka tvrdi da se riječ “rio” u to vrijeme nije koristila samo za rijeke, nego za sve veće vodene površine koje ulaze u kopno. Kako bilo, na današnji dan, 1. ožujka 1565. godine, portugalski moreplovac Estácio de Sá osnovao je grad São Sebastião do Rio de Janeiro.

Tko su karioke?

Vjerojatno ste čuli da su stanovnici Rija ljubazna i druželjubiva čeljad, te da se s njima, ako već ne govore engleski, možete sporazumjeti rukama i nogama, no jeste li se ikad pitali zašto ih nazivaju kariokama? Lokalni naziv “carioca” dolazi iz izumrlog jezika tupi, kojim su se koristili prastanovnici zemlje. Neobične građevine koje su portugalski kolonizatori podizali na njihovoj djedovini nazivali su Kari’Oka, što znači “kuća bijelog čovjeka”.


Isus te gleda

Život u Riju ponekad je težak, pogotovo za one u favelama, ali sve je lakše kad čovjek zna da nad gradom bdije božanski sin! Impozantni kip Krista Otkupitelja (O Cristo Redentor) jedna je od najznačajnijih turističkih atrakcija. Od nacionalnog parka Tijuca, umjetno stvorene površine na kojoj su se u prošlosti uzgajali šećer i kava, vlakić vozi do vrha brda Corcovado, gdje vas, na nadmorskoj visini od 709 metara, čeka On: s rukama raširenim u pozi koja zaziva milost nebeskog oca, uzdiže se 30 metara visok i 700 tona težak Isusov kip, izgrađen od armiranog betona i steatita. Napravljen je 1926. u Francuskoj te u dijelovima prevezen u Brazil, a pet godina kasnije svečano je predstavljena javnosti. Od brojnih ljudi čiji su trud i stvaralačka snaga utkani u veličanstveni pothvat u prvom redu valja spomenuti inženjera Heitora da Silva Costu, autora projekta, umjetnika Carlosa Oswalda, autora konačnog dizajna spomenika te, dakako, velikoga francuskog kipara Paula Landowskog, izvršitelja radova. Njihovo djelo nagrađeno je 2007. godine, kad je proglašeno je za jedno od novih sedam svjetskih čuda!

Najveća zabava na svijetu

Vjerojatno ne postoji osoba koja nije čula za karneval u Riju, koji se održava od davne 1723. godine. Maior festa do mundo (“najveći tulum na svijetu”), kako ga opisuju lokalci, traje četiri dana u veljači: počinje u subotu, kad gradonačelnik simbolički predaje ključeve grada karnevalskoj maskoti Kralju Momi, završava na “debeli utorak”, a datumi se mijenjaju svake godine. Posjetitelje najviše privlači natjecanje u plesanju sambe. Pogled na razgolićene plesačice ukrašene šarenim perjem i blještavim šljokicama, koje se neumorno izvijaju u brzom ritmu, prizor je koji se zauvijek pamti. Isplati se vidjeti i skupine raskošno kostimiranih ljudi, koje kroz stadion “Sambadrom” provoze posebno dizajnirana kola.

Najveći koncert svih vremena

Na najrazvikanijoj gradskoj plaži, Copacabani, tradicionalno se dočekuje Nova godina – uz spektakularan vatromet (zadnjih godina pirotehnika se, zbog sigurnosti, ispaljuje iz čamaca). Na njoj je 1994. održan najveći koncert svih vremena – Rod Stewart je zapjevao pred razgaljenom masom od tri i pol milijuna ljudi!

Stadion svih stadiona

Ono po čemu je Rio najpoznatiji jest Maracanã, jedan od najvećih i najljepših stadiona svijeta. Izgrađena je kako bi se na njoj održalo Svjetsko nogometno prvenstvo 1950. godine, a najveći sportski događaj ugostila je i šezdeset četiri godine kasnije. Na čuvenom stadionu pjevale su zvijezde poput Franka Sinatre, Tine Turner, Paula McCartneya, Stinga i Madonne, a na njemu je papa Ivan Pavao II. svojedobno održao misu kojoj je prisustvovao rekordan broj vjernika.

Piše: Lucija Kapural

Komentari