Redovnici na tajnom zadatku: Kako je svila stigla u Europu?

Kako je Kina izgubila višestoljetni monopol na proizvodnju svile? Zašto je Crkva kihanje smatrala bogohulnim? Bez kojeg uresa barokne dame i gospoda nisu izlazili iz kuće? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Urban VIII. (1568. – 1644.), papa čiji su pontifikat obilježili nepotizam, iscrpljujuća financijska politika i jačanje inkvizicije, kontemplirao je o ideji da se ljudima zabrani – kihanje! Smatrao je, naime, da je taj čin opasno sličan zvuku koji grešnici proizvode tijekom seksualne ekstaze.

2. Samuel Bartram (1914. – 1981.), golman engleskoga nogometnog kluba “Charlton Athletic”, na utakmici igranoj na Božić 1937. godine punih je petnaest minuta sam stajao na terenu – u gustoj magli koja se spustila toga hladnog dana, nije ni shvatio da je sudac prekinuo igru!

3. Radio, masovni medij zasnovan na tehnološkom postupku prijenosa govora i zvuka putem radiovalova, razvio se 1910-ih i 1920-ih, primjenom tehničkih inovacija na području radiodifuzije. Godine 1909. Charles D. Herrold je, u San Joséu u Californiji, započeo prvo redovito radijsko emitiranje. Dok je u većini europskih zemalja radio isprva bio pod državnim nadzorom, u SAD-u je od početka dominantan model komercijalni radio, financiran reklamama. Zanimljivo, američki oglašivači isprva su bili skeptični po pitanju reklamiranja u eteru, smatrajući da bi svojom nasrtljivošću mogle odbiti kupce – nije postojala mogućnost da jednostavno okrenu stranicu ako im se određen sadržaj ne sviđa, kao kod tradicionalnih reklama u tiskovinama.

4. Kina je imala monopol na proizvodnju svile sve do 552. godine, kad ga je izgubila zbog špijunskog pothvata dvojice bizantskih redovnika. Ovi su, naime, u Europu prošvercali jaja dudovog svilca, leptira čije gusjenice predu svilene čahure. Skrili su ih u svojim štapovima, koji su iznutra bili šuplji!


5. Amerikanac Charles Osborne (1894. – 1991.) zapamćen je kao čovjek koji je, bez prestanka, štucao punih – šezdeset devet godina! Njegovi problemi započeli su 1922. godine, u trenutku kad je vagao svinju određenu za klanje, a potrajali su sve do smrti. Nesretniku je, naime, u trenutku golemog napora pukla žilica u mozgu koja je krvlju opskrbljivala središte zaduženo za regulaciju štucavicu.

6. U razdoblju baroka, ni žene ni muškarci nisu mogli biti smatrani lijepima ako na glavi nisu nosili perike teške barem nekoliko kilograma. Kako bi ovi uresi postigli što veću visinu, vitice i kovrče slagale su se preko jastučića, a kasnije i preko kompleksnih metalnih konstrukcija. Budući da je pretjerivanje u ovom razdoblju bilo in, perike su nerijetko bile ukrašene modelima brodova, minijaturnim životinjskim farmama, ptičjim gnijezdima ili voćno-cvjetnim motivima.

7. Dok danas slovi za parfemsko središte svijeta, Grasse, pitoreskni gradić na Francuskoj rivijeri, u srednjem je vijeku bio poznat u prvom redu po proizvodnji kože. Do zaokreta je došlo nakon što je lokalni živalj rukavice počeo natapati kolonjskim vodama, kako bi se prikrio neugodan smrad kože.

Piše: Lucija Kapural

Komentari