Razotkrivanje tajne misteriozne Goyjine bolesti

Jedan od najosebujnijih svjetskih umjetnika Francisco Goya razbolio se na vrhuncu svoje karijere od misteriozne bolesti, od koje je izgubio sluh u svojoj 46 godini, no tek je nedavno postavljena dijagnoza koja bi odgovarala njegovim simptomima.

Bolest koja ga je “prikovala” za  krevet

Ovaj je španjolski slikar, koji je živio od sredine 18. st. do prve polovice 19. st., teško obolio 1793. godine te je zbog svoje bolesti bio mjesecima “prikovan” za krevet. Poznato je da je u tom periodu imao jake glavobolje praćene halucinacijama, probleme s vidom, zujanja u ušima i druge neugodne simptome. Ono što je zanimljivo da je većina ovih simptoma nestala tijekom vremena, ali je bolest za posljedicu imala i trajnu gluhoću.

Razne dijagnoze


Kao uzrok njegove bolesti iznosile su se razne pretpostavke poput toga da je bolovao od bakterijskog meningitisa,i sifilisa ili da je bolest bila posljedica trovanja bojama.
Međutim sada se pojavila nova uvjerljiva teorija koju je postavila, kirurginja i stručnjakinja za sluh na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Maryland, dr. Ronna Hertzano, a koja smatra da je Goya možda bolovao od autoimune bolesti nazvane Susakov sindrom. U pitanju je rijetka bolest koja napada sluznicu krvnih žila u mozgu, mrežnici i unutrašnjem  uhu što rezultira simptomima koje je Goya imao. Ovi simptomi posljedica su smanjenog protoka krvi u mozgu, a uslijed kojih nastaju i mentalni problemi, a bolest dovodi i do poremećaja ravnoteže.

Oporavak ide u prilog novo postavljenoj dijagnozi 

Ova nova teorija daje dobro objašnjenje zašto se Goya oporavio od ove bolesti jer da je bilo koja od ranije navedenih mogućih bolesti napala Goyjino tijelo on se ne bi oporavio. Simptomi bolesti bi se samo progresivno pogoršavali te bi uslijedile s vremenom i druge komplikacije.

Što bi bilo da je bolesni Goya naš suvremenik?

Da je Goya naš suvremenik bolest bi bila vjerojatno na vrijeme prepoznata, ali nije nemoguće da ne bi došlo do gubitka sluha, s tim da bi uslijed napretka znanosti uz pomoć  slušnog aparata mogao ponovno čuti. Goya je uspio pobijediti svoju bolest te je nakon nje stvorio još brojna umjetnička djela poput halucinantog ciklusa crnih slika koje su moguće i posljedica njegove izmijenjene percepcije nakon suočavanja s teškom bolešću. Umro je u 82-oj godini života, što samo ide u prilog novo-postavljenoj dijagnozi.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari