“Razbijanje” Da Vincijeva DNA koda!

Rijetko tko nije čuo za svestranog genijalca Leonarda da Vincija koji je sebe skromno smatrao primarno slikarom. Međutim, u povijesti je ostao upamćen kao genijalac i futurist koji je rođen s kapacitetima koji su bili daleko ispred njegovog vremena.

Smrt ga je zatekla u Francuskoj

Rođen je u Italiji sredinom 15. st., gdje je proveo veći dio svog života, no na poziv francuskog kralja Françoisa I. 1517. odlazi u Francusku gdje je umro samo dvije godine kasnije. Pokopan je u francuskoj kapelici Saint-Florentin u dvorcu d’Amboise u dolini Loire. Kapelica je uništena za vrijeme, a i nakon Francuske revolucije, a prema izvješćima njegovo je tijelo tada ekshumirano i preneseno u obližnju kapelu Saint-Hubert.

Desetogodišnje istraživanje obiteljskog stabla


Dvoje povjesničara Alessandro Vezzosi i Agnese Sabato cijelo su jedno desetljeće svog života posvetili genealogiji slavnog Da Vincija, sudeći prema podacima koje donosi Live Science. U tijeku tog rada stvorili su ogromno obiteljsko stablo koje obuhvaća 21 generaciju. Upravo je njihovo istraživanje ukazalo na živuće rođake koji će biti od presudne važnosti za ono što bi mogli nazvati “razbijanjem” njegova DNA koda. Taj će kod omogućiti ne samo utvrđivanje da li su posmrtni ostaci pokopani u ranije spomenutoj kapeli njegovi već će dati uvid i u njegovu genetsku strukturu, kako bi se pokušala razumjeti genetski uvjetovana svestranost. Upravo zahvaljujući svojoj svestranosti dao je doprinos različitim znanstvenim disciplinama poput arhitekture, anatomije, matematike i drugih područja. Znanstvenici koji su se bavili njegovom genealogijom identificirali su i njegove pretke te su utvrdili da se Da Vincijevo obiteljsko stablo predaka može pratiti u čak šest generacija. Prva generacija njegovih predaka identificirana je u 1331. godinu.

Živući potomci obitelji

Koliko je poznato bio je sin firentinskog odvjetnika Ser Piera da Vincija i seljanke koja se zvala Caterina. S pet godina o njemu je preuzela brigu očeva obitelj u općini Vinci u regiji Toskani, a po spomenutom području i tamošnjem istoimenom gradiću potječe i njegovo prezime. Zahvaljujući radu spomenutih povjesničara otkriveni su i njegovi živući rođaci i to njih 14 koji se danas bave različitim zanimanjima od onih umjetničkih do obrtničkih.

Metoda istraživanja rodbinske povezanosti

Istraživači planiraju usporediti Y kromosom u njegovih rođaka s kromosomom Y u kostima u, ranije spomenutoj, kapeli. Taj se Y kromosom prenosi s oca na sina i ostaje gotovo nepromijenjen u čak 25 generacija. “Razotkrivanje” njegova koda pomoglo bi i provjeri autentičnosti njegove ostavštine kroz usporedbu otkrivene DNA s tragovima na njegovoj baštini. U vrijeme smrti, u 67-oj godini Vinci nije imao djecu, barem ne poznate, ali je zato njegov otac ima još dvadeset i dvoje djece.

Preostaje nam da pričekamo rezultate ovog uzbudljivog istraživanja kako bi otkrili neke nove pojedinosti iz života i rada ovog jedinstvenog genija.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari