Ramses III. uvodi novi način dokazivanja broja ubijenih neprijatelja!

U Egiptu su vojnici svoje junaštvo trebali dokazati. Od ubijene osobe morao se uzeti točno određeni dio tijela i njega predočiti nadređenima kao dokazni materijal svoje učinkovitosti.

Tradicionalno rezanje ruku

Tradicionalno su se kao potvrda o nečijem ubojstvu, rezale ruke ubijene osobe. Ta će se praksa izmijeniti u vrijeme Ramsesa III. kada su udružene snage neprijatelja predvođene Libijcima krenule prema Egiptu. Ramses III. pripadao je XX. dinastiji i  skršio je savez Libijaca i drugih plemena. Kako je bio izuzetno nepovjerljiv prema svojim vojnicima, tražio je od njih da mu umjesto ruku ubijenih neprijatelja donesu nešto jedinstveno pri čemu neće biti mogućnosti za varanje. Izbor je pao na penis s kojim nije mogao lažirati broj  ubijenih neprijatelja.

Umjesto ruku u prvi plan dolazi penis

Možemo se zapitati što je to nagnalo Ramsesa III. da zatraži tako nešto. Stvar je bila u tome da su vojnici počeli varati i umjesto muških ruku stavljati na hrpu ženske ruke ili bi jednoj osobi odsijecali obje ruke pa su odsječeni “dokazni materijal” prikazali kao ruke različitih neprijatelja.


Svjedočanstvo u hramu 

Iz današnje perspktive civilnog svijeta čini se nezgodnim ubiti bilo koga, a kamoli mu još uzeti dio tijela kao dokazni materijal. Da je ta praksa ipak prihvaćena, unatoč sigurnim poteškoćama u skupljanju takvih dokaza, svjedoči hram u Medinet Habuu na zapadnoj obali Luksora, koji se vezuje uz Novo kraljevstvo. U njemu nailazimo na prikaze predočenih hrpa ruku i penisa, pri čemu se potonji mogu vidjeti na fotografiji .

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari