Pušačka je tuga pregolema: Konzumente duhana kažnjavalo se uranjanjem u more i udarcima nogom u stražnjicu, a pokoji je znao završiti i na lomači!

Zašto štovatelji Isaaca Newtona na Božić dekoriraju svoje domove jabukama? Kako se u sedamnaestom stoljeću kažnjavalo pušenje na brodovima? Kada i gdje su nastale četkice za zube? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. U jeku zlatne groznice, petstotinjak brodova uplovilo je u luku u San Franciscu. Plovila koja su putnici napustili kako bi se obogatili kopanjem zlata pretvoreni su u hotele, trgovine, zatvore i – bordele!

2. Neka vrsta četkice za zube koristila se još u drevnom Egiptu, a njen današnji oblik osmišljen je u petnaestom stoljeću u Kini. Dok su moderna vlakna najlonska, ova iz kasnoga srednjeg vijeka bila su izrađena od dlake svinje ili jazavca, a posebnom tehnikom su se pričvrščivala na bambusove grančice.

3. Kate Loveman, sveučilišna profesorica povijesti iz engleskoga grada Leicestera, prije desetak godina je otkrila recept za čokoladni kolač star gotovo četiri stoljeća. Uz njega je stajalo upozorenje da pretjerana konzumacija ovog deserta može oštetiti srce i pluća!


4. Na dan rođenja engleskog fizičara, matematičara i astronoma Isaaca Newtona (1642. – 1717.), 25. prosinac, dio štovatelja jednog od najvećih znanstvenika u povijesti ne slavi Božić, već blagdan kojem su duhovito nadjenuli naziv “Newtonovo”. Simbol svetkovine je, pogađate, jabuka, a uobičajeni pokloni knjige iz područja fizike i astronomije, pretplate na znanstvene časopise ili karte za stručna predavanja.

5. Prvi pušači u Europi bili su mornari Kristofa Kolumba (1451. – 1506.). Inkvizicija je jednog od njih optužila za suradnju s Nečastivim: svjedoci su, naime, vidjeli kako mu iz usta izlazi dim, pa je nesretnik i sam otišao u dim – nakon što su ga bacili na lomaču. Oni koji su bili skloni ovom poroku ne bi se lijepo proveli niti u Francuskoj u sedamnaestom stoljeću. Tamošnja mornarica bila je, naime, uvela strogu odredbu: pušenje na brodu kažnjavalo se zaranjanjem prekrištelja u more, i to triput. Zlosretnog ljubitelja duhana potom bi užetom povukli natrag na palubu, a svaki član posade morao ga je snažno udariti nogom u stražnjicu.

6. U drevnoj japanskoj mitologiji pojavljuje se neobično stvorenje nalik na sirenu – ningyo, žena sa škrgama i ribljim repom. Predaja kaže da će onaj tko je ulovi i pojede postati besmrtan!

7.  Pripadnici plemena Korowai, koji od davnina obitavaju u prašumama Nove Gvineje, nisu imali kontakta s izvanjskim svijetom sve do 1974. godine, kad su ih otkrili nizozemski istraživači. Ovi lovci i skupljači i danas žive poput svojih drevnih predaka. Ne rabe nikakvu tehnologiju, ne poznaju koncept vremena, ne broje godine i jedina su skupina ljudi koja živi u kućama na drveću. Vjeruju, naime, da tlo pripada duhovima, koji se po njemu kreću kad padne mrak.

Piše: Lucija Kapural

Komentari