Napuštena psihijatrijska bolnica Gonjiam: Pacijenti su počeli umirati na neobjašnjiv način

Svijet u kojem živimo usmjeren je ka profitu i u njegovom se stvaranju ne preza od zarade na bilo koji način, tako se u njemu i duhovi komercijaliziraju. Ipak nisu sva “ukleta” mjesta jednaka i može se napraviti razlika između mjesta koja su komercijalnog tipa, i onih koja su na neki način “autentična” te stvaraju samom svojom pojavom osjećaj jeze. Jedno od takvih mjesta je i Psihijatrijska ustanova Gonjiam, smještena u južnokorejskoj provinciji Gwangju.

Legenda o zatvaranju bolnice

Ova je bolnica zatvorena 90-ih godina prošlog stoljeća, a oko njezinog zatvaranja isprelo se više legendi. Jedna od njih kaže da se ravnatelj bolnice ubio u svom uredu pod utjecajem duha koji ga je opsjeo, a što je dovelo do napuštanja bolnice. Prema drugoj verziji bolnica je zatvorena jer su pacijenti u njoj počeli umirati na neobjašnjiv način dok treća navodi da su duhovi opsjeli bolnicu.

Sigurne činjenice

Sigurno je da je zgrada bolnice napuštena u 90-im godinama prošlog stoljeća, i da se u njoj još uvijek vide tragovi nekadašnjeg života. Prema svemu sudeći zatvaranju je presudila loša ekonomska situacija, problemi s lošim instalacijama i kanalizacijskim sustavom, odnosno stvari koje su bile preskupe za popravke i koje ne bi donijele očekivani profit već samo gubitak. Prema raspoloživim podacima nekadašnji ravnatelj ove ustanove danas radi u drugoj bolnici, bolničko osoblje nastavilo je svoje karijere u drugim sličnim ustanovama, kao što su pacijenti morali biti organizirano prebačeni na druge lokacije, u ustanove istog tipa.


Popularnost mjestu donio i CNN-ov popis

Popularnosti ovog mjesta doprinijelo je i to što je CNN ovu bolnicu uvrstio u 10 najukletijih mjesta na svijetu, kao i činjenica da je ono poslužilo kao inspiracija za horor film “Gonjiam: Ukleti azil”. Prema CNN to je jedno od tri najukletija mjesta u Južnoj Koreji, a od ostalih na spisku spominju se i “Ukleta kuću Yeongdeok” u  sjevernoj provinciji Gyeongsang, a u kojoj navodno lutaju duhovi iz Korejskog rata te stari restoran “Neulbom Garden”, smješten u sjevernoj provinciji Chungcheong, gdje se, navodno, mogu još čuti zvukovi iz restoranske kuhinje.

Jeziv dojam

Zgrada zaista djeluje zastrašujuće, a tom dojmu pomože, i to što nakon napuštanja nije raščišćena već su u njoj ostale brojne stvari koje očito nikome nisu bile potrebe. U zgradi se tako još uvijek mogu vidjeti grafiti po zidovima, raspadnuta medicinska oprema, namještaj i druge neželjene stvari. Tišinu u koju je utonula zgrada prekidaju tek povremeni posjetitelji željni avanture, a za očekivati je da će broj posjetitelja, uslijed povećane popularnosti, rasti zbog čega će već netko vrlo vjerojatno iskoristiti potencijal “ukletog” objekta u komercijalne svrhe.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari